Foto: DELFI Aculiecinieks

Piektdien, 12.jūnijā valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (V), finanšu ministrs Andris Vilks (V), ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts ( RP), redzamāko uzņēmēju organizāciju vadītāji un vairāki desmiti komersantu parakstīja iniciatīvas "Godīgs eiro ieviesējs" memorandu, tādējādi apņemoties neizmantot eiro ieviešanu preču un pakalpojumu cenu celšanai.

Dombrovskis, uzrunājot memoranda parakstītājus, atgādināja, ka līdz šai otrdienai, kad ECOFIN oficiāli apstiprinot Latvijas pievienošanos eirozonai no 2014.gada 1.janvāra, apstiprināja arī oficiālo maiņas kursu, izskanējušas dažnedažādas spekulācijas par to, ka īsi pirms Eiropas vienotās valūtas ieviešanas lata maiņas kurss pret eiro varētu tik mainīts.

Pievienojoties iniciatīvai "Godīgs eiro ieviesējs", komersanti apņemas nodrošināt godīgu cenu pārrēķinu no latiem uz eiro, ievērojot oficiālo valūtas maiņas kursu 0,702804 lati par vienu eiro.

Finanšu ministrs Vilks uzskata, ka patlaban nav pamata bažīties par eiro ieviešanas ietekmi uz patēriņa cenu pieaugumu, jo pēdējo eirozonai pievienojušos dalībvalstu pieredze rādot, ka tiešā ietekme ir salīdzinoši neliela. Piemēram, Igaunijā, kur eiro ieviesa 2011. gadā, tiešā ietekme veidojusi vien 0,3% no patēriņa cenu inflācijas.

Savukārt Pavļuts atgādina, ka, saskaņā ar likumu, patērētājiem jau no 2012. gada 1. oktobra būs zināms, kādas būs preču un pakalpojumu cenas eiro, jo trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas sāksies cenu paralēlās atspoguļošanas periods.

Memoranda "Godīgs eiro ieviesējs" parakstītāji arī apņemas apmācīt savus darbiniekus par jautājumiem, kas saistīti ar eiro ieviešanu.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš stāsta, ka patērētāji tos tirgotājus un pakalpojumu sniedzējus, kas apņēmušies neizmantot eiro par ieganstu cenu celšanai, varēs atpazīt pēc attiecīgām uzlīmēm, ko komersanti varēs izvietot, piemēram, savu veikalu skatlogos. Savukārt uzņēmējiem šī uzlīme kalpošot kā sava veida mārketinga rīks.

12. jūnijā memorandu jau parakstījuši lielāko un ietekmīgāko uzņēmēju organizāciju vadītāji – Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs Mārtiņš Stirāns, Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas vadītājs Indulis Jansons un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas prezidents Valdis Turlais.

Tāpat memorandu par pievienošanos iniciatīvai "Godīgs eiro ieviesējs" parakstīja arī Latvijas Līzinga devēju asociāciju pārstāvošais Jevgenijs Belezjaks, LTRK prezidents Gunārs Strautmanis un Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvis Valdis Vilcāns.

Savu apņemšanos godīgi ieviest eiro apliecinājuši teju 40 visdažādāko nozaru uzņēmumi, kuru vidū ir gan degvielas tirgotāji "Lukoil Baltija R" un "Statoil Fuel&Retail Latvia", gan lielākie mazumtirgotāji – "Rimi Latvia", "Maxima Latvija" un "Narvesen Baltija".

Memoranda parakstītāju vidū bija arī "Rīgas siltuma" valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis, "Latvijas Gāzes" prezidents Adrians Dāvis, "Latvenergo" prezidents Āris Žīgurs un "Rīgas namu pārvaldnieka" valdes priekšsēdētājs Ervins Straupe.

Tāpat iniciatīvai "Godīgs eiro ieviesējs" jau pievienojušies vairāki ražojošie uzņēmumi, piemēram, kosmētikas ražotājs "Dzintars" un maizes ražotājs "Fazer Latvija". Eiro ieviešanu neizmantot par ieganstu cenu celšanai apņēmušies arī apdrošinātāji "Balta" un "Gjensidige", aptieku tīkls "A Aptieka", Ceļu satiksmes drošības direkcija, skaistumkopšanas salons "BB Binnija" un vēl citi uzņēmumi.

Memoranda parakstītāji arī apņēmušies veicināt savu sadarbības partneru un piegādātāju pievienošanos kampaņai "Godīgs eiro ieviesējs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!