Foto: AFI

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas virzītos grozījumus Enerģētikas likumā gāzes tirgus liberalizācijas atlikšanai no 2014.gada 4.aprīļa Saeima pagaidām vēl neskatīs, bet gan vērtēs kontekstā no Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojumu par šo tēmu, pirmdien pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņš pastāstīja, ka valdībā nākamnedēļ plānots skatīt EM ziņojumu un pēcāk, kontekstā ar šo ziņojumu, lemt tālāk par likumprojekta virzību.

Premjers uzsvēra, ka jautājums par gāzes tirgus liberalizāciju jāvērtē detalizēti, jo tas esot komplekss jautājums. Uz jautājumu par nostājas maiņu attiecībā uz likumprojekta virzību Saeimā, Dombrovskis atbildēja, ka tas jāvaicā Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputātiem un frakcijām. Valdība šī lēmuma pieņemšanas procesā nav piedalījusies, paužot, ka EM gatavo ziņojumu, atbilstoši kam sekos tālākā valdības rīcība.

Dombrovskis arī uzsvēra, ka šajā reģionā jāstrādā pie alternatīvām gāzes piegādes iespējām – plānoto sašķidrinātās gāzes termināli vai arī piegādēm no Polijas.

Arī neatkarīgo deputātu grupas pārstāvis Viktors Valainis teica, ka neatkarīgie deputāti vispirms sagaidīs EM ziņojums valdībā un tikai tad lems tālāk Saeimā.

Savukārt Nacionālās apvienības pārstāvis, eiroparlamentārietis Roberts Zīle pauda, ka priecājas par jautājuma atlikšanu, kas faktiski vērtējama kā neuzticības izteikšana ekonomikas ministram Danielam Pavļutam par ministrijas kavēšanos ar šo ziņojumu. Savukārt izbrīnu raisot, ka šis jautājums nonācis Saeimas Tautsaimniecības komisijas darba kārtībā.

"Ekonomikas ministrija ar "Latvijas gāzes" akcionāriem strādā par šīs sarežģītās pozīcijas labākā risinājuma atrašanu. Katrā ziņā tas nevar būt "Gazprom" beztermiņa piegāžu monopola apstiprināšanu Latvijas likumdošanā," pauda Zīle.

Savukārt Tautsaimniecības komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) atzina, ka šis jautājums darba kārtībā nonāca pēkšņi pēc "Saskaņas centra" frakcijas ierosinājuma, taču "Vienotības" un neatkarīgie deputāti pret to neiebilda.

Premjers skaidroja, ka konkrētais likumprojekts ne ar viņu, ne valdību nebija saskaņots.

"Vienotība" paziņojumā presei uzsvērusi, ka gāzes tirgus liberalizācija ir vienīgais ceļš uz konkurences ieviešanu gāzes sektorā Latvijā, un tā iestājas par konkurenci kā vienīgo iespēju nodrošināt iedzīvotājiem zemākas cenas gan īstemiņā, gan ilgtermiņā, ko viena uzņēmuma monopola situācijā nav iespējams īstenot.

Līdz ar to "Vienotība" aicina ekonomikas ministru Danielu Pavļutu iepazīstināt sabiedrību ar detalizētu plānu, kā soli pa solim īstenos gāzes tirgus atvēršanu, atgūs valsts kontroli pār ģeopolitiski nozīmīgajām Inčukalna gāzes krātuvēm un nodrošinātas reālas alternatīvas gāzes piegādēm, lai atvērtu gāzes tirgu konkurencei jau no 2017.gada, kad beigsies privatizācijas līgumā noteiktās monopoltiesības.

Baltijas valstis kopā ar Somiju ir vienīgais reģions Eiropā, kurš joprojām ir izolēts no ES kopējiem gāzes tīkliem un vienīgās piegādes pašlaik iespējamas tikai no Krievijas. Tas ietekmē gan valsts ekonomisko, gan politisko drošību, uzsvērusi "Vienotība".

Jau vēstīts, ka Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija pagājušajā nedēļā nolēmusi virzīt izskatīšanai grozījumus Enerģētikas likumā, kuru būtība ir atlikt gāzes tirgus liberalizāciju jeb tā sauktās trešās paketes ieviešanu līdz brīdim, kamēr netiks panākti efektīvi starpsavienojumi ar trešajām valstīm, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju.

Komisijas vadītājs arī norādīja, ka balsojumā par grozījumu atbalstīšanu atturējās vienīgi Reformu partija. Runājot par to, kādēļ Reformu partijas deputāti balsojumā atturējās, Dombrovskis paskaidroja, ka šajā gadījumā runa ir par sarunām ar Krievijas koncernu "Gazprom", kurās mandāts sarunām ir valdībai.

"Līdz ar to tas nav korekti, ka likumdevējs iejaucas valdības vestajās sarunās, jo šādi tomēr iespējams kaut kā ietekmēt gan sarunu gaitu, gan rezultātus," sacīja Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka Latvija 2014.gada aprīlī paredzējusi liberalizēt gāzes tirgu, liekot LG nodalīt gāzes transportēšanas un uzglabāšanas funkcijas atsevišķā struktūrvienībā no gāzes piegādes un tirdzniecības, kā arī garantēt pieeju tīkliem jauniem gāzes tirgus dalībniekiem. Tomēr LG aicinājusi to atlikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!