Foto: LETA

Eiropas regulatoru sadarbības aģentūra ir vienojusies par izmaksu sadalījumu starp projekta dalībvalstīm par alternatīvā gāzes vada izbūvi caur Poliju un Lietuvu. Latvijai iemaksa par dalību projektā būs 29,4 miljoni eiro.

"Beidzot ir pieņemts šis nozīmīgais lēmums par finanšu ieguldījumu sadalījumu starp projekta dalībvalstīm. Tas nozīmē, ka alternatīvā gāzes vada būvniecība kļūst pavisam reāla," atzīmē ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (V).

Šāda alternatīva gāzes vada izbūve izbeigs enerģijas salas statusu Baltijas valstīm un savienos mūs ar centrālās un Austrumeiropas gāzes tirgiem, tai skaitā Polijas sašķidrinātās gāzes (SDG) termināli. Tas arī ir būtisks solis Latvijas enerģētiskās drošības kontekstā, kas balstās uz Inčukalna pazemes gāzes krātuves priekšrocībām un reģionāliem starpsavienojumu projektiem.

"Šovasar, tiekoties ar Polijas vicepremjeru Janušu Pjehočinski, es uzrunāju viņu par šī projekta virzību un nepieciešamību pieņemt lēmumus, lai varētu pārskatāmā nākotnē diversificēt gāzes piegādes, nodrošinot enerģētisko drošību. Tai skaitā, es runāju par nepieciešamību pārskatīt projekta dalībvalstu finansiālo ieguldījumu projektā, samazinot kopējo summu, kas būtu jāsaņem Polijai. Un 11.augustā ACER ir pieņēmusi lēmumu, kurā kopējais finansējums, kuru saņems Polijas puse, ir ievērojami mazāks, nekā sākotnēji plānotais," norāda ministrs.

Pēdējo mēnešu laikā ekonomikas ministrs ir pārrunājis projekta realizācijas nozīmi arī ar Eiropas enerģētikas komisāru Ginteru Etingeru, Polijas energouzņēmuma GAZ SYSTEM vadītāju Janu Hadamu un Lietuvas enerģētikas ministru Jaroslavu Neveroviču.

"Latvijas iemaksa par dalību projektā ir samazināta gandrīz par pieciem miljoniem eiro un sastādīs 29.4 miljonus eiro. Šīs summa nav jāsamaksā rīt vai parīt, finansējums ir nepieciešams projekta īstenošanas laikā, kas aizņems vairākus gadus," turpina Dombrovskis.

"Tāpat, pēc mūsu iniciatīvas pirms mēneša pirmo reizi tika sasaukta visu četru iesaistīto valstu ekspertu un amatpersonu sanāksme, kurā tika spriests par projekta iespējamo realizāciju. Sanāksme notika Rīgā pēc Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas iniciatīvas," uzsver Dombrovskis.

Šī bija pirmā augsta līmeņa valstu pārstāvju kopējā apspriede kopš pirms pieciem gadiem tika uzsākta projekta virzība. Nākamā šāda tikšanās plānota septembrī arī Rīgā.

Kā zināms, lai nostiprinātu enerģētisko drošību reģionā ir izstrādāts alternatīvā gāzes vada projekts caur Poliju un Lietuvu. Projekta izskatīšana tika uzsākta pirms pieciem gadiem, taču tikai tagad ir pieņemts lēmums par projekta izmaksu sadalījumu. Šis lēmums ļauj pieteikt projektu ES finansējuma saņemšanai vēl šogad.

Projekta īstenošana tiek plānota līdz 2019.-2020.gadam.

Saskaņā ar ACER lēmumu, pēc projekta realizācijas Polija saņems 85.5 miljonus eiro, no kuriem 54.9 miljoni būs jānomaksā Lietuvai, 29.4 miljoni eiro - Latvijai un 1.5 miljons eiro - Igaunijai.

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!