Foto: DELFI

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā trešdien tika aktualizēta nepieciešamība darba devējam nodrošināt atbilstošu atalgojumu viesstrādniekiem, lai zemo algu dēļ neciestu vietējie darbinieki.

Šo jautājumu aktualizēja komisijas priekšsēdētājs Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) kontekstā ar iekšlietu jomas pausto par darbaspēka trūkumu.

Iekšlietu ministrijas (IeM) un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāvji sēdē skaidroja, ka atbilstoši Eiropas Savienības nosacījumiem atalgojums augsti kvalificētiem viesstrādniekiem nedrīkst būt zemāks par pusotru vidējo algu valstī.

IeM parlamentārā sekretāre Evika Siliņa (V) norādīja, ka no lauksaimniekiem, autopārvadātājiem un mežsaimniekiem un citu nozaru pārstāvjiem ir saņemts lūgums ļaut minimālā atalgojuma līmeni piesaistīt nozares vidējai algai, jo pašlaik izmantotais kritērijs - valstī kopējā vidējā alga - ir pārāk liela, lai būtu izdevīgi piesaistīt darbiniekus attiecīgajā nozarē.

Tomēr attiecīgajā jautājumā nav panākta politiska vienošanās ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai", skaidroja Siliņa. Viņa norādīja, ka katra no pusēm citādāk veic aprēķinus par šī atalgojuma ietekmi uz situāciju Latvijā. IeM situāciju vērtē atbilstoši nozaru sniegtajai informācijai, savukārt Tieslietu ministrijai šajā jautājumā ir citādāks skatījums. Siliņa norādīja, ka attiecīgiem analītiķiem būtu jāvērtē, kāda ir reālā situācija.

Valdība gan ir vienojusies par atbilstošiem nosacījumiem lauksaimnieku un ogu lasītāju viesstrādnieku piesaistei ražas sezonas laikā, pavēstīja Siliņa.

Komisijas priekšsēdētājs Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) norādīja, ka šo jautājumu ir iespējams risināt nevis ar politisko retoriku, bet "skaitļu valodā.

Sēdē tika apspriests arī jautājums par to, cik daudz stundas tiek ļauts strādāt studentiem. Deputāts, "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Hosams Abu Meri (V) norādīja, ka viesnīcu nozares pārstāvji ir aktualizējuši šo jautājumu saistībā ar darba spēka trūkumu.

Uz Jansona jautājumu par augsti kvalificētu profesionāļu piesaisti Siliņa norādīja, ka sarakstu veido Ekonomiskas ministrija atbilstoši nozaru pieprasījumam.

Komisijas sēde bija veltīta topošajam jaunajam Imigrācijas likumam, ko valdība iesniegs Saeimā 2019. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!