Foto: AFP/Scanpix

Grieķijas valdība skaidri apliecinājusi savu gatavību respektēt starptautiskās aizdevumu programmas nosacījumus, to īsi pēc piektdien notikušās Eirozonas finanšu ministru sanāksmes apliecināja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Eirozonas finanšu ministri piektdienas vakarā piekrita Grieķijas lūgumam pagarināt aizdevuma programmas termiņu, tādējādi Eiropai un Atēnām izdevies panākt vienošanos, lai novērstu Grieķijas krīzes saasināšanos, kas varētu novest pie valsts izstāšanās no eirozonas.

Dombrovskisatzina, ka, salīdzinot ar iepriekšējām sarunām, šajā reizē ir sperts nozīmīgs solis uz priekšu, jo Grieķijas jaunā valdība skaidri apliecinājusi savu gatavību respektēt Grieķijas starptautiskās aizdevumu programmas nosacījumus.

"Tāpat Grieķijas valdība ir paudusi gatavību pilnībā savlaicīgi pildīt savas finansiālās saistības," sacīja EK viceprezidents, piebilstot, ka tas rakstiski ir apliecināts secinājumos.

Dombrovskis arī skaidroja, ka nedēļās nogalē Grieķijas valdībai ir jāsagatavo savu reformu pasākumu saraksts, kuru tā plāno īstenot starptautiskās aizdevumu programmas laikā. "Ja viņi vēlas, piemēram, mainīt kādu no jau esošajiem programmas pasākumiem, tas ir skaidri jāprezentē, kā arī ir jāsniedz fiskālais pamatojums," procesu skaidroja Dombrovskis, piebilstot, ka institūcijas, kas pārstāv starptautiskos aizdevējus - EK, Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), kā arī Eiropas Centrālā banka (ECB) - veiks reformu saraksta novērtējumu, lai noteiktu, cik tas ir pilnīgs.

"Tas ļaus gūt pamatu sarunām par sekmīgu programmas noslēgšanu," sacīja Dombrovskis. "Tieši programmas sekmīgā noslēgšana un konkrētā programmas pārskata pabeigšana ir nosacījumi, lai tiek izmaksāti finanšu līdzekļi programmas ietvaros," viņš norādīja, skaidrojot, ka gadījumā, ja minēto institūciju novērtējums par reformu sarakstu būs pozitīvs, eirozonas valstis sāks savas nacionālās procedūras, lai atbalstītu Grieķijas valdības lūgumu pagarināt starptautiskā aizdevuma programmu par četriem mēnešiem.

Vaicāts, vai programmas pagarinājums par četriem mēnešiem ir pietiekami ilgs laiks, ņemot vērā, ka iepriekš tika izskatīts arī variants par sešiem mēnešiem, Dombrovskis vērsa uzmanību, ka sarunas norisinājās par diviem iespējamajiem termiņiem - četriem vai sešiem mēnešiem.

"Tas ir pietiekami ilgs laiks, jo programmu varēja pabeigt jau pagājušā gada nogalē. Tā tika pagarināta par diviem mēnešiem, neņemot vērā, ka [Grieķijā] notiks ārkārtas vēlēšanas, jo tas noskaidrojās tikai vēlāk. Ja divos mēnešos tas netika izdarīts, četru mēnešu laikā vajadzētu iekļauties," uzskata EK viceprezidents. "Viens no iemesliem ir arī tāds, ka Grieķijas valdība nevar gaidīt bezgalīgi, tai ir nepieciešami finanšu līdzekļi," sacīja Dombrovskis, atgādinot, ka pārskata sekmīga pabeigšana ir priekšnosacījums, lai līdzekļi tiktu izmaksāti.

Savukārt, lūgts komentēt izskanējušās ziņas, ka sarunu laikā izdevies pārvarēt būtiskus Vācijas iebildumus, Dombrovskis sacīja, ka šoreiz sarunas notikušas daudz konstruktīvāk.

"Bija, protams, zināmi jautājumi, cik lielā mērā jaunajai Grieķijas valdībai var uzticēties, ņemot vērā pretrunīgos paziņojumus un konfliktējošo retoriku, bet šajā sanāksmē tika sperts zināms solis uz uzticamības atjaunošanu," atzina Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!