Foto: stock.xchng

Eiropas Komisija (EK) šodien ierosinājusi aizliegt zvejas produktu importu no Šrilankas, lai novērstu komerciālās priekšrocības, kas izriet no nelikumīgas zvejas, liecina EK paziņojums.

Lēmums tika pieņemts pēc četrus gadus ilga intensīva dialoga ar Šrilanku, kura laikā tā nevarēja parādīt, ka ir veikti pietiekami pasākumi, lai novērstu nelegālu, nereģistrētu un neregulētu (NNN) zveju. Komisija arī apstiprināja, ka Beliza, Fidži, Panama, Togo un Vanuatu, kuras saņēma brīdinājumu tajā pašā laikā, kad Šrilanka, sekmīgi ir veikušas pasākumus, kuru mērķis ir cīnīties pret nelegālu zveju. Līdz ar to EK ierosina atcelt tirdzniecības ierobežojumus, kas noteikti attiecībā pret Belizu šī gada martā.

Eiropas jūrlietu un zivsaimniecības komisāre Marija Damanaki uzskata, ka šādai rīcībai ir rezultāti.

"Piecas valstis tagad saņem mūsu uzslavu par nopietnajiem pasākumiem pret nelegālo zveju. Diemžēl to pašu nevaru pateikt par Šrilanku. Es ceru, ka vēsts, ko šodien tai dodam, to pamudinās veikt nepieciešamos pasākumus," sacīja Damanaki.

Saskaņā ar EK novērtējumu Šrilankas rīcība nav bijusi pietiekama, lai novērstu kontroles sistēmas trūkumus, kas tika konstatēti 2012.gada novembrī. Galveno konstatēto trūkumu vidū ir nepilnības kontroles pasākumu īstenojumā un tas, ka nav noteiktas atturošas sankcijas atklātās jūras flotei un netiek ievēroti starptautiskie un reģionālie zvejas noteikumi.

Tā rezultātā EK ierosina aizliegt tādu zvejas produktu ievešanu ES, kas nozvejoti ar Šrilankas kuģiem. Lai netiktu skarti pašreizējie tirdzniecības līgumi, attiecīgie tirdzniecības ierobežojumi stāsies spēkā 2015.gada janvāra vidū - trīs mēnešus pēc lēmuma publicēšanas Eiropas Savienības "Oficiālajā Vēstnesī".

EK šodien arī ierosinājusi svītrot Belizu no to valstu saraksta, kuras nesadarbojas cīņā pret nelegālo zveju, un izbeigt tirdzniecības ierobežojumus, kas tika noteikti pret šo valsti 2014.gada martā. EK uzskata, ka Beliza ir parādījusi apņemšanos reformēt savu tiesisko regulējumu un pieņemt jaunus noteikumus attiecībā uz zvejas kuģu pārbaudēm, kontroli un uzraudzību.

EK ir pagarinājusi sadarbību ar Koreju, Kirasao un Ganu līdz 2015.gada janvārim. Neraugoties uz zināmu progresu, kas sasniegts šajās valstīs, kuras ir saņēmušas oficiālu brīdinājumu 2013.gada novembrī, tām nepieciešams vairāk laika, lai panāktu izmaiņas.

"Progress, ko Beliza pēc "sarkanās kartītes" saņemšanas panākusi jautājumā par zvejas kontroles sistēmu, parāda, ka pasākumi, kurus ES veic, lai cīnītos pret nelikumīgu zveju, darbojas. Oficiālā sadarbība ar ES palīdzējusi valstij pāriet uz ilgtspējīgu zvejniecību. Tas pats sakāms par Fidži, Panamu, Togo un Vanuatu. Šo valstu pozitīvajai attieksmei būtu jākalpo par paraugu citām valstīm līdzīgā stāvoklī," uzskata Damanaki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!