Foto: F64

"Liepājas metalurga" akcionārs Sergejs Zaharjins ir sašutis par "Omegas" iesaistīšanu LM kratīšanā, pēc kuras viņš sirds veselības problēmu dēļ nonāca slimnīcā. Viņš arī stāsta, ka uzņēmuma vadībai nav saprotami kratīšanas iemesli, un sola pēc atveseļošanās turpināt darbu rūpnīcas interesēs, intervijā laikrakstam "Diena" atklājis Zaharjins.

Kratīšanas notika pagājušajā otrdienā uzņēmuma vadības darba un dzīves vietās, arī Zaharjina mājā un pēc tam arī vasarnīcā un darba kabinetā. Nākamajā dienā viņam kļuvis slikti ar sirdi, un viņš nonācis slimnīcā, laikrakstam "Diena" stāstījis Zaharjins.

Zaharjins klāstījis, ka viņam un uzņēmuma vadībai kratīšanu iemesli ir absolūti nesaprotami. "Kad pagājušā gada septembrī tika uzsākta kriminālizmeklēšana un uzņēmumā ieradās Ekonomiskās policijas izmeklētāji, mēs pēc viņu pieprasījuma sniedzām absolūti visu viņu pieprasīto informāciju pilnā apjomā. Pēc tam uz nopratināšanu Rīgā tika saukta uzņēmuma vadība, ieskaitot galveno ekonomistu, galveno grāmatvedi, sagādes un mārketinga daļu priekšniekus, citus speciālistus. Pēdējais šā gada 3. janvārī uz nopratināšanu bija izsaukts uzņēmuma direktors. Pēc tam no 3. janvāra līdz pat 14. maijam nekādus papildu jautājumus, nekādu papildu informāciju Ekonomikas policija nepieprasīja. Tāpēc tas, kas notika 14. maijā, nevienam no mums absolūti nav saprotams," laikrakstam klāstījis Zaharjins.

Viņš arī paudis sašutumu par kratīšanām. "Pretterorisma vienības "Omega" piesaistīšana un vēršana pret mierīgiem civiliedzīvotājiem, pret parastiem cilvēkiem, tas ir kauns! Tas ir kauns demokrātiskai sabiedrībai," paudis Zaharjins.

Viņš arī kritizēja LM akcionāru Kirovu Lipmanu, kurš, uzrakstot iesniegumu Ekonomikas policijā, "grāva pats sava uzņēmuma reputāciju", kas pasaules praksē tiktu uzskatīts par nonsensu. Zaharjins solīja, ka pēc atveseļošanās turpinās darbu rūpnīcas interesēs, "jo es, atšķirībā no viena otra, esmu visu savu dzīvi veltījis šai rūpnīcai".

Jau ziņots, ka Ekonomikas policija 14.maijā veikusi kopumā 14 kratīšanas finanšu grūtībās nonākušajā uzņēmumā "Liepājas metalurgs", kā arī vēl vairākās citās vietās. LM vadība gan norāda, ka ir neizpratnē un šokēta par notikušo. Lietā notika arī pratināšanas, tomēr nedz aizturēto nedz aizdomās turamo personu nav.

Policija apliecina, ka kratīšanas ir saistītas ar pērn 21.augustā sākto kriminālprocesu, kas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē sākts par iespējamu piesavināšanos un dienesta pilnvaru pārsniegšanu saistībā ar uzņēmumu. Ar iesniegumu policijā pērn vērsās uzņēmuma akcionārs Kirovs Lipmans, kurš jau ilgstoši konfliktē ar pārējiem "Liepājas metalurga" akcionāriem un ir vienīgais, kurš absolūti noraidījis kreditoru kluba piesaistītā konsultanta "Prudentia Advisors" piedāvājumu pārdot uzņēmuma akcijas par 1 latu.

Savukārt pārējie divi uzņēmuma lielākie akcionāri - Sergejs Zaharjins un Iļja Segals - pauduši "konceptuālu" piekrišanu piedāvājumam nodot sev piederošās uzņēmuma akcijas kreditoriem.

Uzņēmums ir nonācis grūtībās un nespēj pildīt visas savas saistības, tas apturējis ražošanu un atlaidis vairākus darbiniekus. Valsts kasei arī nācās samaksāt kārtējā valsts galvotā kredīta pamatsummu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!