Foto: LETA
"Ar ko Latvija ir pasaulē zināma? Ar mūziku un sportu. Mūsu mūziķi ir pasaules orķestros, mēs priecājamies viņus satikt uz pasaules skatuvēm. Taču ir daudz profesionāļu, kuri vēlētos dzīvot Latvijā un spēlēt mūsu orķestrī, kas arī ir augstā līmenī," sarunā ar medijiem trešdien, 4. oktobrī, sacīja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) direktore Indra Lūkina, pievienojoties tiem Latvijas profesionālo mūziķu kolektīvu vadītājiem, kas publiski cēluši trauksmi par kritiski zemo mūziķu atalgojumu, kā rezultāts ir talantīgu profesionāļu aizplūšana uz ārzemēm vai pat pārkvalificēšanās citā profesijā.

Vidējais profesionāla mūziķa atalgojums Latvijā ir 1300 eiro pirms nodokļu nomaksas. Tāds algu līmenis, kāds bija pirms 2009. gada finanšu krīzes, tika sasniegts vien pirms diviem gadiem, stāsta Lūkina. Šī gada pavasarī izveidotā Latvijas profesionālo mūziķu kolektīvu asociācija sarunās ar iepriekšējo ministru Nauri Puntuli (NA) bija panākusi, ka KM budžeta pieprasījuma projektā turpmākajos trīs gados tiktu iestrādāts 25% liels algas pieaugums profesionālajiem mūziķiem.

Līdz ar valdības maiņu. Izmaiņas skārušas arī kultūras ministriju. Puntuļa vietā stājusies partijas "Progresīvie" pārstāve, līdzšinējā Rīgas domes deputāte un Kino muzeja vadītāja Agnese Logina (P). Tāpēc LNSO un citu profesionālo mūzikas kolektīvu vadība atgādina, ka jautājums par mūziķu atalgojumu joprojām ir dienaskārtībā, uzsverot kritisko situāciju pat salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm Lietuvu un Igauniju.

LNSO direktore: "Nevis brīdinām par krīzi, bet sakām, ka tā jau ir"

"Esam samērā nesen iepazinušies un tikušies ar jauno ministri, un precīzi definējuši šo problēmu. Skatīsimies, kāda būs turpmākā sadarbība. Šobrīd neesam saņēmuši apstiprinājumu, ka tas varētu tikt risināts tā, kā tas bija norunāts iepriekš," saka Lūkina.

Ministre tikusi arī aicināta uz preses konferenci un sarunu kopā ar medijiem, taču aizņemtības dēļ nav varējusi ierasties.

"Latvijā ir ap 620 mākslinieku, tai skaitā baleta un operas mākslinieki. Tie ir cilvēki, kas profesionālajos kolektīvos nodrošina mūzikas piedāvājumu. Pēc mūsu aprēķiniem gadā mēs sastopam ap pusmiljonu klausītāju un skatītāju, kopā ap 700 notikumos – koncertos, operas un baleta izrādēs. Tomēr finansējums diemžēl ir nepietiekams.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!