Foto: Shutterstock
Internetā strauju popularitāti iemantojuši video, kuros redzams, kā aiz kaķa noliek gurķi, no kura dzīvnieks sabīstas. Kāpēc kaķi baidās no gurķiem un vai tiešām šī nodarbe ir nekaitīga? Vaicājām speciālistiem.

Video, kuros redzami gurķa nobiedēti kaķi, ir skatīti miljoniem reižu. Mīluļu saimnieki kaķiem aiz muguras novieto gurķi, un kaķis, tikko to ieraudzījis, nobīstas, salecas un skrien prom. Lai arī daži kaķi, šķiet, izliekas gurķi nemanām, pārsvarā dzīvnieku reakcija ir līdzīga - tas ir negaidīts pārsteigums. Bet - cik nevainīgs tas ir?

Protams, nav iespējams katram kaķim pajautāt, kas viņu tā pārsteidzis, raksta Pets4homes.com. Taču biežākais izskaidrojums šādai reakcijai ir tāds, ka kaķis vienkārši ir pārsteigts no tā, ka aiz viņa atrodas priekšmets, kas pirms tam tur nav bijis. Tāpat tiek uzskatīts, ka kaķis gurķī saredz ienaidnieku - čūsku, taču, aplūkojot to pēc sākotnējā pārbīļa, secina, ka objekts nekustas un ir šķietami nekaitīgs.

Zoopsiholoģe Inga Cerbule uzskata, ka šāda kaķu biedēšana, protams, nav vēlama, taču dzīvnieks pēc tam pats redz un novērtē situāciju. Kaķis redz un saprot, ka sākotnējais bieds bijis tikai dārzenis.

Jautāta, vai biedēšana nevar ietekmēt kaķa turpmākos paradumus, piemēram, uzmanīgāk tuvoties ēdiena trauciņam, ja tieši tur dzīvnieks nobiedēts, Cerbule izsakās noraidoši. "Gribēšana ēst ir pamatinstinkts," skaidro zoopsiholoģe, piebilstot, ka kaķis ies ēst, ja gribēs, un bailes to visdrīzāk neatturēs.

Tikmēr veterinārārsts Jānis Beinerts neatzīst šādu spēlēšanos ar dzīvniekiem, pamatojot, ka jebkura biedēšana uz dzīvnieku var iedarboties negatīvi un atstāt sekas. "Stress kaķim ir kaitīgs," skaidro Beinerts, piebilstot, ka dzīvnieks pēc tam var kļūt jūtīgāks.

Taču stress nerodas tikai kaķa nobiedēšanas ietekmē. To veicina arī šķietami parasti notikumi, ko sākotnēji kaķa problēmās nemaz nevaino, piemēram, dzīvesvietas maiņa vai jauns ģimenes loceklis. Beinerts stāsta, ka tikai sarunā ar saimniekiem iespējams noskaidrot, vai kaķis pēdējā laikā ko pārdzīvojis, tādējādi bieži vien noskaidrojot slimības cēloni.

Kā izplatītu kaķu veselības problēmu Beinerts min urīnakmeņu slimību, kad dzīvniekam ir apgrūtināta urinēšana. Viens no šīs slimības iemesliem ir stress, kas var būt radies no dzīvesveida. Tāpat stresa ietekmē var mainīties kaķa vielmaiņa.

Vai kaķis var pārstāt ēst, ja viņš ir nobiedēts pēc maltītes ieturēšanas? Veterinārārsts atbild apstiprinoši, piebilstot, ka kaķis ēst var pārstāt arī, piemēram, dzīvesvietas maiņas dēļ. Tad kaķim ir jāaprod ar jauno dzīvesvietu, kurā viņš vēl nejūtas ērti. Taču kaķis atcerēsies pārdzīvojumu, ja ir nobiedēts pie barības trauciņa, un tas var ietekmēt dzīvnieciņa turpmākos ēšanas paradumus.

Saimniekiem šo internetā populāro joku noteikti nevajadzētu izmēģināt. Tas var radīt papildu stresu gan vecos un vājos, gan arī jaunos un spēcīgos kaķos. Turklāt nekad nevar paredzēt, kāda būs kaķa reakcija. Lai arī dzīvnieciņi vairumā gadījumu salecas, radītās veselības problēmas var nebūt uzreiz redzamas.

Turklāt - arī cilvēkiem nepatīk, ja viņus nobiedē, īpaši maltītes laikā vai pēc tās. Nenodari savam kaķim to, ko nevēlies, lai kāds nodara tev.

Plašāk par urīnakmeņu slimību lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!