Foto: Shutterstock
Kāpēc kaķis nokārtojas saimnieka gultā? Vai kaķim jāgriež nagi? Kādēļ viņi skatās sienā? Uz šiem un citiem jautājumiem laika gaitā atbildes palīdzējuši rast vairāki speciālisti. Ja arī tev šobrīd ir aktuāls kāds no šiem jautājumiem, ceram, ka radīsi atbildi! Taču, ja tavs mīlulis ir sveiks un vesels, noteikti noderēs arī vairāki speciālistu padomi un atgādinājumi. Viss mūsu četrkājaino draugu labad!

Vai sunim un kaķim jāgriež nagi?

Foto: PantherMedia/Scanpix
Suņu un kaķu īpašnieku vidū diezgan izplatīts ir viedoklis: "Protams, ka tas nav jādara! Kad suņi (kaķi) skraidīja savvaļā, neviens taču viņiem nagus negrieza un nekas slikts nenotika." Tomēr tagad, kad vairums mīluļu diennakts lielāko daļu pavada mājoklī, saimniekam jārūpējas, lai četrkājainā drauga nagi neizaug pārāk gari, saka Dr. Beinerta klīnikas veterinārārsts Abubakars Gasanhanovs.

Kad suņi un kaķi dzīvoja savvaļā, viņi dabiski nodeldēja nagus, staigājot pa cietu pamatu un izmantojot nagus rakšanai. Var teikt, par viņu pedikīru parūpējās Daba. Bet mūslaikos, kad vairākums suņu un kaķu lielākoties uzturas mājoklī, kur nereti grīdas klāj mīksti paklāji, šis pienākums jāuzņemas saimniekam, ņemot talkā speciālas knaiblītes.

"Patiesībā viss ir atkarīgs no konkrētā dzīvnieka. Ja suns daudz staigā pa cietu segumu, piemēram, asfaltu, pilnīgi iespējams, ka nagi nodilst paši, un griešana nemaz nav nepieciešama. Istabas kaķim noteikti jāiegādājas nagu asināmais dēlītis vai stabiņš. Ja dzīvnieks to čakli izmanto, nagus notrin pats un saimniekam par tiem nav jāuztraucas. Tomēr visbiežāk kaķi ir slinki uz nagu asināšanu vai arī trin tos pret mēbelēm, tās apskādējot, tādēļ nagus nākas griezt," skaidro dakteris Gasanhanovs.

Lasīt vairāk

Vai mājdzīvnieki arī slimo ar gripu?

Foto: Shutterstock

Šīs nedēļas ziņa par gripas epidēmiju Latvijā rosina cilvēkus domāt par savu veselību, bet - kā ir ar mīļajiem mājdzīvniekiem? "MansDraugs" vērsās pie speciālistiem, lai noskaidrotu, vai arī mājdzīvnieki mēdz slimot ar gripu.

Veterinārās klīnikas "Terion" veterinārārsts Ginters Cepurītis skaidro, ka dzīvnieku vidū ik pa laikam izplatās dažādi vīrusi, taču par gripu to nevar dēvēt. Vīrusi atšķiras gan ar izpausmes veidu, gan dzīvnieku mērķorgāniem, piemēram, mēdz būt gan vēdera vīrusi, gan arī plaušu iekaisumi.

"Parasti iemesls ir vietējais vēsais laiks, īpaši rudens vai agrs pavasaris, kad vīrusi vieglāk izplatās," par dzīvnieku saslimšanām stāsta Cepurītis. Viņš piebilst, ka pašlaik epidēmiski dzīvnieku saslimšanu gadījumi nav konstatēti.

Kā visos gadalaikos izplatītu slimību veterinārārsts min "audzētavu klepu", kas izplatās pilienu veidā. To suns var gūt vietās, kur ir daudz citu suņu, piemēram, dzīvnieku izstādēs, suņu laukumos un parkos.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķi bīstas no gurķiem?

Foto: Shutterstock

Internetā strauju popularitāti iemantojuši video, kuros redzams, kā aiz kaķa noliek gurķi, no kura dzīvnieks sabīstas. Kāpēc kaķi baidās no gurķiem un vai tiešām šī nodarbe ir nekaitīga? Vaicājām speciālistiem.

Video, kuros redzami gurķa nobiedēti kaķi, ir skatīti miljoniem reižu. Mīluļu saimnieki kaķiem aiz muguras novieto gurķi, un kaķis, tikko to ieraudzījis, nobīstas, salecas un skrien prom. Lai arī daži kaķi, šķiet, izliekas gurķi nemanām, pārsvarā dzīvnieku reakcija ir līdzīga – tas ir negaidīts pārsteigums. Bet - cik nevainīgs tas ir?

Protams, nav iespējams katram kaķim pajautāt, kas viņu tā pārsteidzis, raksta "Pets4homes". Taču biežākais izskaidrojums šādai reakcijai ir tāds, ka kaķis vienkārši ir pārsteigts no tā, ka aiz viņa atrodas priekšmets, kas pirms tam tur nav bijis. Tāpat tiek uzskatīts, ka kaķis gurķī saredz ienaidnieku - čūsku, taču, aplūkojot to pēc sākotnējā pārbīļa, secina, ka objekts nekustas un ir šķietami nekaitīgs.

Zoopsiholoģe Inga Cerbule uzskata, ka šāda kaķu biedēšana, protams, nav vēlama, taču dzīvnieks pēc tam pats redz un novērtē situāciju. Kaķis redz un saprot, ka sākotnējais bieds bijis tikai dārzenis.

Jautāta, vai biedēšana nevar ietekmēt kaķa turpmākos paradumus, piemēram, uzmanīgāk tuvoties ēdiena trauciņam, ja tieši tur dzīvnieks nobiedēts, Cerbule izsakās noraidoši. "Gribēšana ēst ir pamatinstinkts," skaidro zoopsiholoģe, piebilstot, ka kaķis ies ēst, ja gribēs, un bailes to visdrīzāk neatturēs.

Lasīt vairāk

Vai kaķis ūdeni dzer pietiekami? Speciālisti skaidro kaķa paradumus

Foto: Shutterstock

Kaķa saimnieki nereti saskaras ar šķietamu problēmu - kaķa ūdens trauciņš ir tikpat pilns, cik tas bija no rīta. Vai kaķis ūdeni patērē pietiekamā daudzumā? "MansDraugs" vērsās pie veterināro klīniku speciālistiem, lai noskaidrotu – vai ir jāuztraucas, ja mājas mīlulis sācis mazāk dzert ūdeni?

Veterinārajā klīnikā "Mazo brāļu hospitālis" skaidro, ka kaķim pašam ir zināms un skaidrs, cik daudz viņš grib dzert. Dzīvnieks situāciju prot novērtēt, tāpēc, ja zina, ka viņam ūdens trauciņš ir viegli pieejams visu laiku, nesteigsies uzreiz izdzert visu bļodiņu, bet paviesosies pie tās, kad gribēs.

Vai ir labi, ja vakarā ūdens trauciņš ir tikpat pilns, kāds tas bija no rīta? Jā, apstiprina klīnikā. Kaķis, līdzīgi kā cilvēks, dzer, kad viņam iegribas, tāpēc arī var pavadīt visu dienu nedzēris vai izdzēris nemanāmi maz. Katrā ziņā – nav jāuztraucas, ja kaķis vienu dienu pavada bez ūdens dzeršanas, jo viņš, kā jau minēts, pats jūt izslāpumu.

Papildu iemesls minimālam ūdens patēriņam var būt arī barība. Ja kaķis uzturā lieto slapjo barību, ūdeni viņš var dzert mazāk. Pretēji ir ar sauso barību – ja mīlulis uzturā pārsvarā lieto to, tad ūdens patēriņš būs lielāks. Veterinārārsts Jānis Beinerts arī apstiprina, ka arī ar slapjās barības lietošanu var pietikt un kaķis var nedzert papildu šķidrumu, ko jau nodrošina konservi.

Lasīt vairāk

Vai kaķi sirgst ar Toma un Džerija sindromu? Skaidro speciālisti

Foto: Shutterstock

Vai esat ievērojuši, ka jūsu kaķis izturas dīvaini ikreiz, kad dzird kādu konkrētu skaņu? Iespējams, viņš sirgst ar Toma un Džerija sindromu, stāsta ārzemju pētnieki. Kas tas ir, vai tāds tiešām pastāv un kas par to liecina? Atbildes meklējām pie speciālistiem.

Ar Toma un Džerija sindromu tiek apzīmētas lēkmes, kas kaķiem rodas skaņu ietekmē. Tiek vēstīts, ka šī parādība novērota tikai pēdējo gadu laikā. Kā riska grupa nosaukta īpaši vecāka gadagājuma kaķi, taču konkrēts iemesls un lēkmju ģenētiskais cēlonis netiek minēts.

Tiek ziņots, ka mājdzīvnieki piedzīvo lēkmes samērā ikdienišķu skaņu dēļ. Tā kā kaķiem dzirde ir viena no spēcīgākajām un attīstītākajām maņām, kas ļauj sadzirdēt, piemēram, medījuma tuvošanos, ikdienā dzirdamās skaņas varot tiem traucēt. Kā dažas no kaķus ietekmējošām skaņām tiek minēti datora peles klikšķi, olas sišanās pret katlu vārīšanās procesā, glāžu saskandināšana, metāla karotes atsitieni pret māla krūzi vai bļodu un pat skaņa, kas rodas, taisot vaļā paša dzīvnieka barības konservu kārbu. Vai tas viss patiesi var ietekmēt kaķi?

Toma un Džerija sindroms patiesībā ir tikai parādības sava veida iesauka, kāda dota šai problēmai. Kā zināms, abi multfilmu varoņi viens otru kaitināja, turklāt kaķis visbiežāk bija tas, kurš tika pakļauts dažādām skaņām, trokšņiem un pāridarījumiem. Parādība tiek raksturota kā "feline audiogenic reflex seizure", kas, kā jau minēts, ir lēkmes, piedzīvotas skaņas ietekmē.

Lasīt vairāk

Kāpēc dzīvnieki mēdz nekustīgi sēdēt un skatīties sienā?

Fotogrāfijas, kurās redzami pret sienu pavērsušies dzīvnieki un kuras publicētas internetā, pārsvarā cilvēkos izsauc sajūsmu par to, ka kaķi vai suņi tā ir izdarījuši. Taču, iespējams, mazākums cilvēku aizdomājas, vai aiz šīs nodarbes patiesībā neslēpjas kāda lielāka dzīvnieku veselības kaite.

Ja saimnieks novēro, ka viņa mīlulis laiku pavada, pieri atspiedis pret sienu, tas nozīmē, ka vaina meklējama dzīvnieka nervu sistēmā, vēsta portāls "PetMD".

Tiesa, ja saimnieks nav pārliecināts, ka galvas atspiešana uzreiz signalizē par kādu dzīvnieka veselības problēmu, vērts apdomāt, vai nesen nav novērotas arī citas pazīmes. Gan neremdināma skraidīšana un riņķošana, gan ģībšana un problēmas ar redzi var nozīmēt, ka mājas mīlulis nav vesels.

Zoopsiholoģe Inga Cerbule skaidro, ka tā nav normāla uzvedība. "Ja es redzētu, ka mans suns stāv ar galvu pret sienu, es noteikti brauktu pie veterinārārsta," tā speciāliste.

Lasīt vairāk

Lasītāja jautā: kāpēc kaķis sācis čurāt saimnieku gultā?

Foto: Shutterstock

Mājas kaķim jau gana agri tiek iemācīts dabiskās vajadzības nokārtot īpašā kastītē, bet ko darīt, ja vecumā viņš izvēlas neiet uz kastīti? "MansDraugs" saņēma lasītājas jautājumu par viņas 14 gadus veco kaķi, kurš par spīti saslapina pat saimnieku gultu. Kāpēc kaķis tā dara? Vaicājām zoopsiholoģei Ingai Cerbulei.

Lasītāja Zane raksta: "Kastrēts runcis, kuram ir 14 gadu, pēkšņi sācis savas dabiskās vajadzības kārtot ārpus savas kastītes. Kaste tiek tīrīta regulāri, tāpat kaķa kungs ik dienu pastaigājas arī laukā, tomēr viņš kļuvis riebīgs – vaktē brīdi, kad tiek atstātas vaļā guļamistabas durvis, lai ielavītos un piečurātu saimnieku gultu (pēdējais gadījums bija vispār ārpus saprašanas – viņš vienkārši ielēca gultā un apslapināja tur guļošo cilvēku), tāpat viņš arī kakā visneiedomājamākajās vietās, ieskaitot līdzās saviem barības traukiem. Kādēļ runcis tā sācis darīt un vai viņu vēl iespējams pārmācīt?"

Skaidro zoopsiholoģe Inga Cerbule: "Pirmkārt, es ieteiktu pārbaudīt kaķa urīnvadus. Jāvēršas pie vetārsta, kas noskaidros, vai kaķis ir vesels." Iespējams, ka kaķa urīnvados izveidojies iekaisums, kas veicina urīna izdalīšanos nepiemērotos brīžos.

Ja mājās ir vairāki kaķi, Cerbule iesaka katram ieviest atsevišķu kastīti. Taču, ja visiem kaķiem kastīte ir viena, zoopsiholoģe iesaka tomēr parūpēties par vēl vienu. "Ja kaķi spēlē dominances spēles, kādam kaķim var būt bail nokārtoties kopējā kastītē," tā zoopsiholoģe.

Lasīt vairāk

Kaķis piecus mēnešus 'slēpj dzimumu'; veterinārārsts to pat nenoskaidro

Foto: Privātais arhīvs

Vai var būt tā, ka saimnieks teju pusgadu nodzīvo ar kaķi, kuram nepareizi noteikts dzimums? "MansDraugs" redzeslokā nonācis Anda stāsts par rudas krāsas kaķi, kurš piecus mēnešus nodzīvojis kā Darla, bet nu pārsaukts par Darļiku, jo patiesībā ir nevis kaķene, bet gan runcis.

Andis stāsta: "Vienu skaistu ziemas vakaru, domājot par dzīvi, izdomāju, ka vēlos sev kādu mīļu radību. Šoreiz tas bija kaķis. Pirmajā dienā, kad aizbraucu skatīties savu mazo brīnumu, iekrita acīs aktīvākais no visiem kaķēniem. Vārds tika izvēlēts, pamatojoties uz kaķu kalendāru. Ja jau meitene, kā apgalvoja saimniece, tad izvēlējos vārdu Darla! Otrajā dienā mazais, nepilnus divus mēnešus vecais rezgalis bija apēdis ko tādu, kas aizsprostoja vēderu. Aizbraucām pie veterinārā ārsta, kurš man jautāja, kāds vārds ir dzīvniekam. Teicu, ka Darla. Ārsts teica – tātad meitene! Tā mēs nodzīvojām piecus mēnešus ar nepareizi noteiktu dzimumu. Vienu jauku vakaru, atgriežoties mājās no darba, mani pāršalca jocīgas ziņas. Dzīvokļa biedrene pastāstīja, ka redzējusi Darlai dzimumlocekli. Nu tagad bija skaidrs, ka Darla veiksmīgi slēpa savu dzimumu piecus mēnešus. Labi, kā ir, tā ir, bet ko tagad darīt? Kaķis atsaucas tikai uz vārdu Darla. Nācās meklēt kompromisu un pārveidot vārdu uz ko līdzīgu. Līdz šai dienai viņš atsaucas uz vārdu Darļiks."

Vai veterinārārstam pirmajā vizītes reizē ir jāpārbauda kaķa dzimums? Jautājām Latvijas Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītājas vietniecei Litai Konoporei, vai ārstiem ir vadlīnijas, pēc kurām vizītes reizē jāapskata četrkājainais pacients.

"Protokola un vadlīniju gan nav. Dzimumorgānu apskati vairums veterinārārstu neiekļauj savā TOP listē, jo dzīvniekiem ļoti nepatīk dzimumorgānu aizskaršana. Ja to izdara un dzīvnieks satrakojas, tad grūti izdarīt būtiskas lietas," paskaidro Konopore. "Es dažreiz pat temperatūru nemēru, lai gan tas noteikti klīniskajā izmeklēšanā būtu jādara. Jo? Jo ko man dos kaķis ar izmērītu temperatūru, kurš vairs neko neļauj darīt un gatavs visus saplosīt gabalos?"

Lasīt vairāk

Kaķis nevar nokārtoties – kas vainas?

Kādu iemeslu dēļ kaķim var būt grūtības pakakāt vai pačurāt un kā šādos gadījumos rīkoties, skaidro klīnikas "Dzīvnieku veselības centrs" veterinārārste Solvita Valaine.

Ja nav saprotams, kas dzīvniekam īsti kaiš, īpaši nevilcinoties, vajadzētu meklēt veterinārārsta palīdzību! Ja kaķis nespēj pačurāt vai urīns izdalās pilieniem, tas var liecināt par urīnpūšļa obstrukciju (nosprostošanos), kas ir dzīvnieka dzīvībai bīstams stāvoklis.

Ja kaķim ir aizcietējums, mājas apstākļos kā pirmo palīdzību var izmantot aptiekā nopērkamu bērniem paredzētu klizmas baloniņu. Vēderu mīkstāku padarīt palīdz laksatīvās pastas, kas paredzētas matu kamolu izvadīšanai, uzņemtā ūdens daudzuma palielināšana, konservu došana, jo tie satur daudz ūdens, un speciāla diētiska barība ar paaugstinātu šķiedrvielu saturu.

Ja bez aizcietējuma ir arī vemšana un kaķis atsakās no barības, nevajadzētu neko ar varu barot caur muti, bet steigšus jāvēršas pie veterinārārsta.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!