Foto: Shutterstock
Izvēloties mājas mīluli, nereti ģimenes, kuras mīt dzīvoklī pilsētā, nespēj izvēlēties, kuras šķirnes suns būs atbilstošākais. Vai četrkājainajam draugam dzīvoklis būs piemērots? Kuras šķirnes sunīši ir pietiekami mazi, lai viņiem dzīve dzīvoklī būtu ērta?

Tiesa, ne vienmēr suņa izmērs ir noteicošais mīluļa izvēlē, jo vērā jāņem arī dzīvnieka rakstura īpašības, kas minētas katras suņu šķirnes aprakstā. Daudzām suņu šķirnēm raksturīga dauzonība un liela enerģija, kuru mīlulis noteikti centīsies likt lietā, skraidot pa māju un mēģinot iesaistīt spēlēs arī ģimenes locekļus. Taču, ja saimnieki baidās, ka suns rotaļīgās dabas dēļ varētu kaut ko nogāzt vai saplēst, vēlams apspriest izvēli par labu mierīgākas dabas dzīvnieciņam.

Portāls "Dogtime" piedāvā piecas suņu šķirnes, kuras būs piemērotas draiskulībām un gulšņāšanai dzīvoklī.

Mazā lauva šicū

Foto: Shutterstock
Šķirnes nosaukums "Shih Tzu" nozīmē "mazā lauva", taču jāpiebilst, ka šicū nav nemaz tik nešpetns un draisks sunītis. Šīs šķirnes pārstāvji nav radīti nedz medībām, nedz ganībām, nedz arī sargāšanai. Viņu galvenais uzdevums visos laikos ir bijis būt par uzticamu un lielisku kompanjonu savam saimniekam un ģimenei, un to mazais draugs prot ļoti labi.

Kad ģimenes locekļi būs mājās, jaukais šicū pacietīgi un uzticīgi sekos saimniekam, taču tā, atklāti sakot, būs gandrīz vai vienīgā aktivitāte, kas augumā mazajam sunim nepieciešama. Viņu nevajadzēs vest garās pastaigās vai uz kādu īpaši plašu lauku, kur dzīvniekam izskrieties. Pilnībā pietiks ar vienu kārtīgu spēlēšanās laiku ik dienu, lai šicū nogurtu un, ērti iekārtojies savā guļvietā vai saimniekam blakus, aizmigtu.

Laiskais franču buldogs

Foto: Shutterstock
Augumā mazais franču buldogs ir lielisks cilvēku draugs un biedrs, kam vislabākā dzīve būs vēsākā mājoklī. Zināms, ka mazā auguma un ķermeņa uzbūves dēļ buldogiem ir palielināts risks pārkarst, tāpēc arī viņiem nav ieteicams ilgu laiku pavadīt saulē. Tāpēc vēlams, lai arī mājoklī buldogam ir kāda vietiņa, kur patverties no karstuma pēc pastaigas vai arī kur atpūsties tāpat.

Šis suns ir arī gana ietiepīgs un, ja negribēs kaut ko darīt, to nedarīs, spītējot saimnieka vēlmēm. Franču buldogs būs apmierināts, ja reizi dienā ar viņu kārtīgi izspēlēsies, piemēram, mētājot bumbiņu, ko suns ar prieku atnesīs atpakaļ. Taču pārlieku garas nodarbes suni nogurdina, tāpēc viņš, kā jau ietiepīgs četrkājainais draugs, var izvēlēties labāk gulēt, nevis draiskoties.

Imperatoru mīlulis pekinietis

Foto: Shutterstock
Pekinietis, kas savulaik bijis arī Ķīnas imperatoru mīlulis, radis pie teju vai karaliska dzīvesveida, taču labi jutīsies arī dzīvoklī. Protams, pekinietim patiks, ja viņu lutina un mīļo, turklāt savus cilvēkus un ģimenes locekļus šīs šķirnes suns ļoti ciena un aizstāv.

Pekinietis ir labs sargsuns, taču temperamentīgā rakstura dēļ var būt reizēm ietiepīgs un piesardzīgs. Tas īpaši attiecināms uz svešiem cilvēkiem, jo pekinietis sākumā nepazīstamos stāvus apries. Lai pierastu pie jauniem cilvēkiem, pekinietim ir nepieciešams laiks. Taču, kad iepazinis cilvēku, noteikti būs gatavs teju vai doties kaujā, lai aizstāvētu savu biedru.

Svētais Lhasas apso

Foto: Shutterstock

Šī šķirne, kuras izcelsme meklējama Tibetā, savulaik uzskatīta kā svēta. Tās pārstāvjus no kalnainā apvidus varēja izvest tikai retos gadījumos. Turklāt agrāk tika pieļauts, ka mirušā saimnieka dvēsele pārmājo suņa ķermenī. Taču mūsdienās suņu šķirne zināma daudzviet pasaulē.

Lhasas apso ir rotaļīgi un diezgan neatkarīgi suņi, kas aizstāvēs savu saimnieku. Turklāt rotaļību suņi nezaudē arī vecumā, tāpēc, ja saimnieki vēlas mīluli, kas būs jautrs draugs ilgākā laika periodā, Lhasas apso būs īstā izvēle. Šiem suņiem pietiek ar salīdzinoši īsām pastaigām un neilgām spēlēm, pārējo laiku cītīgi sekojot savam saimniekam un, jāatzīst, arī laiskojoties.

Melodiskais japāņu hins

Foto: Shutterstock
Ja potenciālie saimnieki vēlas mazu un draisku sunīti, kas spēs sagādāt pārsteigumus, iespējams, japāņu hins būs īstā izvēle. Šīs šķirnes mīluļi tiek salīdzināti ar kaķiem, kuriem patīk ielīst dažādās šaurās vietās un kāpelēt pa dīvānu un dažāda augstuma plauktiem. Turklāt japāņu hins ir arī gana laisks, tāpēc saimnieks nereti šo dzīvnieciņu atradīs, guļam visdažādākajās pozas.

Japāņu hins ir ļoti draudzīgs un mīlīgs sunītis, kas ļoti ciena savus saimniekus un ir viņiem uzticīgs. Turklāt suns nemaz nav liels trokšņotājs, jo hina rējieni ir klusi un piezemēti, drīzāk atgādinot melodiskas skaņas. Mazajam mīlulim patiks ieritināties saimnieka klēpī un izbaudīt kopā būšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!