Foto: Shutterstock
Paskatoties uz četrkājaino draugu, reizēm šķiet, ka suņuks smaida. Augšup savilktie lūpu kaktiņi allaž atgādina cilvēkam tik ierasto smaidu, un nereti to piedēvē arī mājas mīluļiem. Tāpēc esam izvēlējušies desmit suņu šķirnes, kuru pārstāvji ir vieni no smaidīgākajiem suņukiem pasaulē. Ar tādiem, protams, ikdiena mājoklī būs priecīgāka un saulaināka, un ikviens mājas viesis nespēs ne acis atraut no pūkainā drauga!

Karaliskais Velsas korgijs

Foto: Shutterstock
Šī mīluļa smaids gan atgādina ko aizdomīgu. Tā tas varētu arī būt, jo korgijam prātā var būt arī dažādas blēņas. Ne velti Velsas korgijus mēdz raksturot kā lielus suņus mazā augumā, jo rakstura šiem mīluļiem netrūkst!
Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka korgiji jau gadu desmitiem ilgi ir karalienes Elizabetes II iemīļotākie suņuki, par kuriem vari lasīt šeit. Iespējams, ka arī karaliene novērtē suņu neatvairāmo izskatu un īpašības.

Kā jau ganu suņi, korgiji ir gana aktīvi dzīvnieciņi, kas spēj pielāgoties arī mājas dzīvei. Viņiem, protams, svarīgs ir cilvēka tuvums un saikne ar saimnieku.

Foto: Shutterstock
Interesanti, ka spicās ausis un smailais purniņš rada asociācijas arī ar lapsu.

Rotaļīgais punduršpics

Foto: Shutterstock
Pomerānijas punduršpics, saukts arī par pomerānieti, ir aktīvs, draiskulīgs un draudzīgs cilvēka kompanjons.

Viņa kuplais, pūkainais kažoks prasa kopšanu, taču apņēmīgam saimniekam tas liekas rūpes gan nesagādās. Tādu skaistuli būs prieks redzēt diendienā!

Foto: Shutterstock
Viena no suņuku īpašībām, ko cilvēki novērtē, ir tā, ka mīlulis ir allaž kustībā, tāpēc arī viņa saimniekam jābūt modram un pat fiziski aktīvam, lai spētu mazo pomerānieti reizēm noķert rokā.
Foto: Shutterstock
Tiesa gan, pomerānietis nav kluss suns. Kā jau vairums mazo sunīšu, arī punduršpics trauksmaini uztvers katru ciemiņu, kas zvanīs pie durvīm, un ries, lai par to uzzina arī saimnieks. Taču vairāk par visu mīlulim patīk būt cilvēku kompānijā, un to nu gan suns prot izmantot, jo uzmanība netiek dalīta – visa veltīta viņam!

Taurenītis papilons

Foto: Shutterstock
Šos mīluļus mēdz salīdzināt ar taurenīšiem. Kāpēc tā? Izrādās, tas ir tāpēc, ka suņuka ausis atgādina taurenīti, kas izpletis spārnus. Turklāt franču valodā "papillon" nozīmē "taurenis".
Foto: Shutterstock
Papiloni ir ļoti aktīvi un draiskulīgi sunīši, kuriem spēlēšanās un nesēdēšana mierā nav sveša. Turklāt suņuki ir arī ļoti gudri, tāpēc saimnieks viņam droši var piedāvāt arī sarežģītākas izklaides un, piemēram, intelektuālās rotaļlietas, ar kurām sunītis veikli tiks galā.
Foto: Shutterstock
Suns ir ļoti ziņkārīgs, taču tas kopā ar enerģiju veido visai neuzvaramu kombināciju. Ko papilons būs ieņēmis prātā, to tik ātri vis neizskaust. Vai saimniekam ar šo smaidīgo mīluli būs garlaicīgi? Ticams, ka nē!

Šiba, uz ko nespēj dusmoties

Foto: Shutterstock
Šiba (arī – siba) ir viena no suņu šķirnēm, kas radusies Japānā. Smaidošais suns – tā bieži vien tiek raksturoti šie mīluļi, kuru purniņā jaušams mazs, piemīlīgs smaidiņš.
Foto: Shutterstock
Taču ne tikai smaids ir viena no šibu raksturojošām pazīmēm. Šīs šķirnes suņiem aste veido tādu kā gredzenu, pavērstu uz augšu.

Tiesa gan, šiba ir ar savu raksturiņu, kas dažas darbības padara īpaši grūtas. Piemēram, mīluļa apmācība var nebūt tik vienmērīga un veiksmīga, jo šiba ir gana ietiepīgs.

Foto: Shutterstock
Ar smaidošo suni saimniekam garlaicīgi noteikti nebūs. Un, ja arī reizēm gadīsies kāda ķibele vai iecerētais neizdosies, ticams, ka, palūkojoties uz suņuka smaidu, viss pagaisīs, kā nebijis!

Skaļais samojeds

Foto: Shutterstock
Balts un pūkains kā sniegs, turklāt – vēl smaida! Tas raksturo skaisto mīluli samojedu. Ar viņu neviena diena nebūs garlaicīga, jo suņuks parūpēsies par visu nepieciešamo, lai saimniekam allaž būtu interesanti.
Foto: Shutterstock
Paklausīgs, sabiedrisks, uzticīgs ir šīs šķirnes mīlulis. Šķiet, ka viņi nekad nav noskumuši, jo prieks ir neatņemama viņu dienas daļa. Kur ir cilvēks, tur ir suns, un suns kompānijā jūtas ļoti labi.
Foto: Shutterstock
Tiesa, samojeds nav gan kluss suņuks. Viņam patīk "runāties", savas vokālās spējas izrādot gaudojot. Taču, paskatoties uz smaidošo suņuku, noteikti nepatika pret solo koncertu pāries.

Lielais, bet mazais čivava

Foto: Shutterstock
Viens no pasaulē mazākajiem suņukiem, turklāt smaidīgs arī! Čivava ar atvērtu muti rada asociācijas ar noslēpumainu smaidu.
Foto: Shutterstock
Augumā mazos suņukus īpaši iecienījuši saimnieki, kas dzīvo pilsētā un šaurākā dzīvoklī, nevis plašā mājoklī. Čivava nav suns, kam vajadzīgs plašumi un garas izskriešanās.

Lai arī čivava ir mazs suns, viņš to noteikti neizjūt un ir gatavs mēroties spēkiem pat ar dažu labu vācu aitusuni. Šķietami mazais un trauslais mīlulis spēj par sevi pastāvēt, lai gan, protams, labāk nepakļaut viņu neērtai situācijai ar daudz lielāku suni.

Foto: Shutterstock
Čivava labprāt dzīvojas pa saimnieka klēpi, un cilvēkiem suņuks ļoti pieķeras. Mēdz pat teikt, ka saimniekiem, kuriem reiz bijis čivava, citas šķirnes mīluli nemaz negribas.

Jautrais pūdelis

Foto: Shutterstock
Pinkains, cirtains, ar noļukušām ausīm un spicu, smaidošu purniņu – tas ir pūdelis. Suņuka kažoks gan prasa kopšanu un apcirpšanu, kam daudzi saimnieki pievērš īpašu uzmanību.
Foto: Shutterstock
Pūdelis ir dzīvīguma un enerģijas iemiesojums ģimenē. Būdams gluži kā mazs klauniņš, pūdelis teju ik mirkli iepriecina un pat sasmīdina savus saimniekus, piemēram, nostājoties uz pakaļķepām un izpētot apkārtni kā surikats.

Turklāt suņuka purniņš un smaids kopā ar cirtaino spalvu, kas nereti sniedzas pat pāri suņa acīm, rada tik mīlīgu skatu, ka tam pretoties varēs vien garā stiprais!

Foto: Shutterstock
Vienkāršie un vienlaikus apburošie mīluļi ir lieliska izvēle tiem saimniekiem, kas vēlas draudzīgu, uzticīgu un jautru ģimenes biedru.

Visu draugs zeltainais retrīvers

Foto: Shutterstock
Suns, kas ir gatavs būt par draugu visiem. Tā varētu raksturot zeltaino retrīveru, kas iepriecinās, sasmīdinās un liks pasmaidīt pat visnoskumušākajam cilvēkam. Retrīvera klātbūtnē neviens nespēj būt bēdīgs, jo suns to gluži vienkārši nepieļaus!
Foto: PantherMedia/Scanpix
Būdams ļoti aktīvs un draiskulīgs suns, zeltainais retrīvers spēlēs vēlēsies iesaistīt katru, kas ir gatavs veltīt suņukam laiku. Turklāt lieliski, ja tas notiek ūdenī, jo retrīveram ļoti patīk peldēties.
Foto: PantherMedia/Scanpix
Šis ir suns, kura smaids purniņā pavisam noteikti atbilst viņa garastāvoklim un pat dzīves misijai – būs priecīgam un iedvesmot citus. Suns saprotas labi kā ar pieaugušajiem, tā ar bērniem. Noteikti nereti sanāks redzēt retrīveru, draiskojamies cilvēkam apkārt. Vai suns panāks, ka cilvēks pasmaida? Noteikti!

Neatkarīgais čau čau

Foto: Shutterstock
Lai arī šis mīlulis arī rāda šķietamo smaida izteiksmi, jāatzīst, ka čau čau raksturs ir gana sarežģīts. Augumā lielais ir piesardzīgs, ja nākas saskarties ar svešiniekiem, taču reizēm viņa raksturs var likt sunim būt neatkarīgam un īpaši neņemt vērā paša saimnieku, kuram čau čau, protams, pieķeras.
Foto: Shutterstock
Īpaša pazīme šīs šķirnes suņukiem ir arī zilā mēle. Leģenda pat vēstī, ka tā radusies, sunim uzlaizot gabaliņu zilās debess.

Suns nav nedz ātrākais, nedz tas, kurš izmantos katru izdevību, lai samīļotos ar saimnieku. Taču čau čau ir lielisks kompanjons, būdams klāt cilvēkam vienmēr, kad tas nepieciešams.

Foto: Shutterstock
Garā spalva, kas bieži vien sniedzas pār suņuka acīm, un noslēpumainais smaids purniņā rada iespaidu par mierīgu, nesatricināmu, par sevi pastāvēt spējīgu suņuku, kāds čau čau noteikti ir.

Priecīgais franču buldogs

Foto: Shutterstock
Lai arī reizēm šķiet, ka franču buldogs ir viens no bēdīgākajiem suņiem, līdz ko viņš atver muti, tā top skaidrs – nē, tik plats smaids ir reti kuram mīlulim!

Stāvās ausis, sarauktais purniņš, aizkustinošais acu skatiens un smaids – vai kāds var šai kombinācijai pretoties un novērst savu skatu no suņuka?

Foto: Shutterstock
Raksturojot franču buldogu, nevar nepieminēt, ka allaž šķiet – suns cilvēku novēro un kārtīgi izpēta. Taču tad, kad sākas spēles un skriešana, suņa atvērtā muti nepārprotami "stāsta", ka buldogs ir priecīgs un laimīgs.

Tiesa, franču buldoga piemērs arī pierāda, ka, ticams, cilvēks dzīvniekā saskata to, ko vēlas saskatīt, jo suņa atvērtā mute gluži vienkārši raisa asociācijas ar cilvēkiem zināmo smaidu. Taču tas, protams, netraucē domāt, ka suns tik tiešām ir laimīgs un priecīgs, un tāpēc smaida. Vai ne?

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!