Foto: stock.xchng
Gandrīz katrs no mums ir pazīstams ar šīs nepatīkamās un nereti tik kaitinošās slimības pirmajiem sipmtomiem – jutīgumu pret gaismu un dullu galvu, kas pamazām pārvēršas stiprākās sāpēs, kā arī sliktu dūšu, tām pieņemoties spēkā.

Kā vēsta izdevums "Express", atsevišķi cilvēki migrēnu piedzīvo ļoti reti, tomēr dažu dzīvi mokošās sāpes burtiski kontrolē. Migrēnas cēloņi katram ir savi, tomēr nereti to izraisa tādu produktu kā šokolādes, kofeīnu saturošu dzērienu, siera, sarkanvīna un citrusaugļu pārmērīga lietošana uzturā.

Šokolāde, kafija, siers un vīns satur ķīmiskas vielas, kas liek sašaurināties un vēlāk izplesties artēriju sieniņām, savukārt citrusaugļi, piemēram, citroni, apelsīni un greipfrūti ietekmē trauslo skābju un sārmu līdzsvaru organismā.

Tāpat pētnieki konstatējuši vēl kādu migrēnas izraisītāju - hormonālās kontracepcijas tabletes, kas satur estrogēnu. Tieši tādēļ sievietes migrēnu visbiežāk piedzīvo to menstruālā cikla sākumā, kad organismā nonāk papildu sievišķo hormonu deva.

Migrēnu izraisa arī neregulārs miega režīms, kā ietekme visvairāk jūtama, piemēram, nedēļas nogalēs, kad noguļam vairāk stundu nekā parasti, kā arī apstākļos, kad piedzīvojam palielinātas aizrautības sajūtu. Šī iemesla dēļ migrēna nereti tiek piedzīvota brīvdienu atvaļinājuma pirmajās dienās.

Kopumā migrēnu ierosina ķīmiskas izmaiņas cilvēka organismā. Serotanīna līmeņa krišanās izraisa spazmveida asiņu pieplūšanu smadzenēm, liekot asinsvadu sieniņām sarauties un izplesties.

Tāpat ir konstatēti divu veidu migrēnas slimnieki - cilvēki, kas to piedzīvo vismaz reizi mēnesī, un tie, kurus migrēna piemeklē epizodiski.

Lai noteiktu aptuveno migrēnas cēloni, kā arī laika perioda sakritības, tai parādoties, speciālisti iesaka atminēties, kāda bijusi cilvēka ēdienkarte divas dienas pirms sāpju parādīšanās.

Konstatējot noteiktus ēdienus, kas lietoti vairākkārt, vērts pamēģināt no tiem atturēties, fiksējot iespējamās izmaiņas. Savukārt profilaktiskos migrēnas novēršanas nolūkos ikdienā ieteicams dzert daudz šķidruma, kā arī ievērot noteiktu gulētiešanas un mošanās laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!