Tanks, podiņš, kurā augt, vai skaista fasāde – cilvēka viltotās personības skaidrošanai var atrast dažādus apzīmējumus. Ko īsti nozīmē vārdu salikums "viltotais "es""? Kā tas rodas? Ko nodara pašam un apkārtējiem? Kā kļūt patiesākam un beidzot būt pašam? Par to ar psihoterapeitu Andri Veselovski runājām podkāstā "Laimes laboratorija".

Šādā gadījumā sīpoliņš paliek paslēpies podiņā, bet var būt arī gadījumi, kad sīpoliņš izaug un var redzēt tulpīti, skaidro eksperts. "Tas podiņš var noderēt, piemēram, ka ir māka savas dusmas paslēpt. Tas podiņš arī sargā, bet sliktais variants ir tad, ja sīpoliņš puķupodiņā vispār neaug, ir tikai podiņš un tas kļūst lielāks – cilvēks kļūst slavenāks, vairāk pelna, vairāk izrādās..." Visas šīs uzvedības būs veidotas, balstoties tajā, ko cilvēks uzskata par pareizu rīcību vai tēlu, nevis tajā, ko viņš patiesībā vēlas.

Psihoterapeits stāsta, ka var gadīties, ka cilvēks pieaugušā vecumā aiziet pie terapeita un stāsta – ģimene ir, darbs ir, nekā netrūkst, bet nejūtas laimīgs un pašam ir grūti sajust, ko patiesībā vēlas. "Šī "es" sajūta var būt pavisam, pavisam pazaudēta." Var parādīties dažādas ārējās izpausmes – veģetatīvā distonija, panika, trauksme. "Tas tulpes sīpoliņš tur cieš. Viņam nav saulītes," salīdzina Andris.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!