Aptuveni piecus gadus vecais Rego pirmajā acu uzmetienā varētu šķist kā nikns un dusmīgs mājas sargs, taču tā vis nav. Lai arī četrkājainais draugs ir liels, suns baidās teju no visa – trokšņiem, nejaušām kustībām un pat vīriešiem. Kāpēc suns baidās un kā tam palīdzēt? To skaidro raidījums "Ķepa uz sirds".

Ieva Rugāja un viņas vīrs ir Rego otrie saimnieki. Viņu ģimenē suņuks nodzīvojis jau aptuveni trīs gadus. Lai arī saimnieki savu suni, protams, mīl un rūpējas par viņu, Rego bailes nav izgaisušas. "Es zinu, ka viņš bērnībā ir ticis iebiedēts. Domāju, ka tur ir tā problēma. Es gribētu zināt, kā ar to tikt galā," pastāsta suņa saimniece Ieva.

Suns ir tik bailīgs, ka saimniekiem ir pat žēl pateikt kādu stingrāku vārdu, ja mīlulis ir pastrādājis nedarbu. Ieva stāsta, ka tādos gadījumos suns uzreiz nobīstas. Suņa saimnieki centušies situāciju atrisināt, pret suņuku izturoties mierīgi un draudzīgi, taču tas nav līdzējis un suns joprojām ir bailīgs.

Turklāt suns baidās arī no Ievas vīra. Viņa stāsta, ka dzīvesbiedrs pat nevar suni pabarot, jo Rego visu laiku mūk prom.

Es zinu, ka viņš bērnībā ir ticis iebiedēts. Domāju, ka tur ir tā problēma.
Ieva Rugāja, Rego saimniece
Nesen mājās tika veikts remonts un uzbūvēta jauna terase. Arī tā suņukam vieš neuzticību. Kopš brīža, kad terase tika uztaisīta, suns nekāpj tai virsū. Ieva stāsta, ka suns izvairās uz tās kāpt, bet, ja reiz ir ticis uz terases, pēc iespējas ātrāk cenšas tikt nost.

Lai palīdzētu saprast, kāpēc Rego ir tik bailīgs un ko šajā gadījumā darīt, savu padomu sniedz dzīvnieku uzvedības eksperts Alberts Čipuštanovs. "Protams, var redzēt, ka viņš ir bailīgs suns, un bailes nav tikai biedēšanas rezultātā," pastāsta eksperts. Viņš pieļauj, ka bailes var būt radušās arī ģenētiski.

Eksperts atzīst, ka sunim Rego no bailēm pilnībā atbrīvoties neizdosies, taču ir veidi, kā uzlabot suņuka dzīves kvalitāti. "Var mēģināt atvieglot, izmantojot medikamentus. Viņš būs jautrāks, drošāks, būs vieglāk dzīvot," stāsta uzvedības eksperts.

Kinologs iesaka sunim nepievērst uzmanību un izturēties neitrāli tad, kad suns izrāda bailes.
Zāles uz suņa veselību iedarbojas gluži kā antidepresanti uz cilvēku, tomēr vispirms ieteicams suni izmeklēt pie veterinārārsta. Ja saimnieki nevēlas problēmu risināt, izmantojot medikamentus, kinologs iesaka sunim nepievērst uzmanību un izturēties neitrāli tad, kad suns izrāda bailes.

Lai atrisinātu bailes no jaunuzceltās terases, eksperts iesaka atstāt uz tās kādu gardumu, bet pašiem saimniekiem, piemēram, ieiet iekšā mājā, lai uz suni nebūtu nekāds spiediens no apkārtnes. Tad suns pamazām iemācīsies staigāt pa terasi.

Eksperts arī iesaka dažādu komandu iemācīšanu, kas liks sunim kļūt drošākam, taču šim procesam jābūt mierīgam un pozitīvam. Suņa bailīgums nezudīs uzreiz, bet tā mazināšanās būs vērojama ilgākā laika periodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!