Foto: Shutterstock
Redzot kādu sunīti, daudziem tā vien gribas mīluli paglaudīt. Jāatceras, ka svešiniekiem to darīt nebūtu vēlams, jo nav paredzama suņa reakcija, bet pat četrkājainā drauga saimniekiem šī darbība ne vienmēr var veikties. Kāpēc suns mēdz pieliekt galvu, kad cilvēks viņu glauda, un kādi var būt risinājumi?

Amerikas Kenelkluba mājaslapā atgādināts, ka ne vienmēr pašam sunītim viņa glaudīšana var būt patīkama. Jāteic, ka glaudīšanas gadījumā lielāku prieku cilvēks sagādā tieši sev, nevis sunim. Galu galā, suņa galva ir tā, ko cilvēks vēlas paglaudīt visbiežāk – daudziem suņiem galva atrodas daudz augstāk par pārējo ķermeni, tāpēc arī šķiet kā vispamatotākā vieta, kur suni glaudīt. Taču kā pirmo no faktoriem, kāpēc suns var izvairīties no cilvēka pieskārieniem, mājaslapā min stresu.

Par to noteikti liecinās vairāku pazīmju komplekts jeb suņa ķermeņa valoda. Ja novēro, ka suns ne tikai pieliec galvu, kad viņam tuvojies, vēlēdamies mīluli paglaudīt, bet arī pats dzīvnieks atkāpjas, cenšas izvairīties no pieskāriena, laiza muti vai skatās uz sāniem (tad acīs būs redzama balta pusmēness forma), pieglauž ausis, tad tas jau var norādīt uz izteiktu nepatiku un nevēlēšanos atrasties konkrētajā situācijā. Stress var būt radies gan pirms tam suņa dzīvē, piemēram, ja mīlulis nav gana socializēts un pieradis pie ikdienas starp cilvēkiem, gan arī jau esošajā ģimenē, kad, piemēram, saimnieks pārāk stingri vai spēcīgi glauda suni, līdz ar to mīlulis patīkamas asociācijas ar šo saskarsmi nerada. Ar laiku viņi no tās vēlēsies izvairīties pavisam. Te var noderēt konsultācija ar kinologu, kurš spēs palīdzēt saprast, kā veiksmīgāk komunicēt ar savu mājdzīvnieku, kā viņu glaudīt, kā saprast, ka glaudīšana sunim nav patīkama.

Tāpat pie vainas var būt bailes no fiziskas ietekmēšanas. Jāpatur prātā, ka diemžēl ne visi saimnieki pret saviem uzticamajiem draugiem izturas labi, reizēm suņi tiek fiziski iespaidoti, no kā tad arī bailes var rasties. Ja novēro cietsirdīgu izturēšanos pret suni, nepaliec vienaldzīgs un ziņo atbildīgajiem dienestiem. Iespējams, varēsi paglābt suni no dzīves sliktos apstākļos.

Foto: Shutterstock

Savukārt "Pets4Homes" vēsta par suņa pakļaušanos kā iemeslu galvas noliekšanai. Ja suns savā barā jeb ģimenē nejūtas kā galvenais, viņš paklausīgi sekos vadonim un izrādīs pakļaušanās pazīmes (tostarp galvas pieliekšanu).

Ja paši iedomājamies situāciju, ka mūs kāds neplānoti pārsteidz, reizēm instinktīvi pieliecamies, pat paceļam rokas uz augšu. Iespējams, šāds instinkts ir arī sunim, kuru mīlulis izrāda, ja cilvēks pienācis klāt un dzīvnieku sācis glaudīt pēkšņi, sunim to neredzot. Tā gan nav pareizākā darbība, jo suņa reakcija var būt dažāda un neparedzama.

Taču jāatceras, ka ne tikai stress un psiholoģiski iemeslu var būt pie vainas tam, ka suns neļaujas glaudīšanai. To var ietekmēt arī četrkājainā drauga veselības stāvoklis. Iespējams, kāds saimnieks atpazīs sava mīluļa ausu kaites tieši pēc faktora, ka sunim nepatīk, ja saimnieks, glaudot viņa galvu, pieskaras ausīm. Turklāt, ja suns intensīvi kasa ausi un pat iesmilkstas darbības laikā, vērts tomēr konsultēties ar veterinārārstu. Pat ja ārēji saimniekam šķiet, ka austiņas izskatās labi un nekādām problēmām nevajadzētu būt, suņa ausu veselība ir ārkārtīgi svarīga. Jāatceras, ka par mīluļa ausu tīrību ir atbildīgs arī pats saimnieks, kuram regulāri jāpiedalās ausu tīrīšanā. Taču ar laiku ausīs var iedzīvoties infekcijas un ausu ērcīte. Starp citu, ausu veselību kā lielu problēmu, par ko saimnieki bieži neliekas ne zinis, minēja arī veterinārārsts Jānis Beinerts. Plašāk par to un citām kaitēm var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!