Foto: Privātais arhīvs

Dumbru ģimene no Jaunpils ar diviem bērniem (tolaik četrus un trīs gadus veciem) pusgadu pavadīja prom no mājām, dodoties neaizmirstamā ceļojumā. Ar busiņu viņi veica vairāk nekā 25 000 kilometrus, apciemojot 15 valstis, tai skaitā Maroku, Rietumsahāru un Tunisiju Āfrikā. Un tas nav viss – ceļojuma laikā viņi kopā ar bērniem nogāja arī 250 kilometrus garo Portugāles Santjago ceļu.

"Esam Dumbru ģimene četru cilvēku sastāvā – Artūrs, Arta, Sāra un Augusts. Viss mūsu ģimenes stāsts ir saistīts ar ceļošanu," iesāk Artūrs. Artūrs satika Artu 2014. gadā Francijā pēc 2500 kilometru pieveikšanas ar velosipēdu vienatnē. Tāpat kā Arta (kas tur ieradās stopējot), Artūrs bija ieradies mazā pilsētiņā "Les Riceys" Šampaņā, lai piedalītos vīnogu ražas vākšanā. Neparastā līdzīgo vārdu īpašnieku tikšanās tik tālu no Latvijas turpinājās 2015. gadā, kad abi kopā nogāja aptuveni 900 kilometru garo Franču Santjago ceļu. Kopābūšana nebeidzās arī Latvijā, kur abi apprecējās un atjaunoja lauku īpašumu Jaunpilī, kas pārvērtās par "Dabas notikumu dārzu" – vietu, kurā joprojām ik vasaras notiek bērnu nometnes, kāzas, festivāli un citas priekpilnas vaļības. Bet ne par to šoreiz stāsts.

"Pēc divu bērnu pieteikšanās sapratām, ka laiks doties vecajās ceļojumu takās un arī jaunajai paaudzei parādīt to neaprakstāmo brīvību, kas rodama, tikai līdz galam neizplānotos ceļojumos, pamestās pludmalēs, kalnu virsotnēs un citu ceļā sastaptu pasaules staigātāju stāstos. Arī mūsu jaunā nodarbošanās "Dabas notikumā dārzā" savas sezonalitātes dēļ neiebilda – sapratām, ka mums ir pusgads, lai nesteidzīgi izbaudītu visu, ko Visums ir ieplānojis mums piedāvāt. 2022. gada 28. septembrī sapakojām visu iedzīvi zaļajā VW "Multivan" busiņā un devāmies uz prāmi Liepājā, neko vēl nezinot par maršrutu un galamērķi, izņemot to, ka gribam apciemot draugus Martu un Toniju Spānijā, kā arī noiet aptuveni 250 kilometrus garo Portugāles Santjago ceļu kopā ar bērniem.

Jau pirmie kilometri nesa neparedzētus notikumus, jo Liepājā sapratām, ka esam mājās aizmirsuši busiņa tehnisko pasi. Pēc pāris izmisīgiem zvaniem tehniskā pase atrada savu ceļu līdz autobusa Rīga-Liepāja šoferim, kurš mums to nodeva neilgi pirms prāmja atiešanas pulksten 22. Tas vēlāk izrādījās noderīgi, tomēr tad vēl nezinājām, ka ceļojums mūs izvedīs tālu aiz Eiropas Savienības robežām.

Foto: Privātais arhīvs

Pēc nakts uz prāmja un ierašanās Travemundē (Vācijā) bijām nolēmuši strauji virzīties uz Spānijas un Portugāles pusi. Pa ceļam mums bija jāatbrīvojas no liela daudzuma mantu, nododot tās Artas māsasdēlam Patrikam, kurš bija pārvācies uz Nīderlandi studēt un ieradies tikai ar rokas bagāžu. Mūsu busiņam ir iespējams izlaist aizmugurējo sēdekli, tāpēc vietas atbrīvošana nāca tieši laikā – varējām pavadīt otro ceļojuma nakti, guļot savā zaļajā "multivenā" kādā augstskolas stāvlaukumā. Arī tad vēl nezinājām, ka šādi gulēsim lielāko daļu ceļojuma laika."

Artūrs pirms vairākiem gadiem bija pavadījis pāris bezrūpīgus mēnešus Amsterdamā, ar čomu pelnot iztiku kā ielu muzikants un iepazīstot grēku pilsētu visā tās spožumā. Ceļojumā ar bērniem Nīderlandes galvaspilsētas iepazīšana neizbēgami bija citāda – apskatīts milzīgais botāniskais dārzs (šie visa ceļojuma laikā bija Artas vājība), Amsterdamas kanālos peldošā kaķu māja, prāmji un spēļlaukumi. "Vēlēšanu dienā izdarījuši savu izvēli Latvijas vēstniecībā Hāgā, strauji virzījāmies uz dienvidiem, pārskrienot pāri Beļģijai, iegriežoties milzīgo gliemežvāku pludmalē Ault (Francijā), kā arī apciemojot iespaidīgo Dune du Pilat – milzīgu smilšu kāpu Francijas dienvidrietumos," par ceļu turpina Artūrs.

Foto: Privātais arhīvs

"Nepilnu nedēļu dzīvojot busiņā un tīrību rodot tikai okeānā, mums visiem bija radusies vēlme pēc gultas īstā mājā, tāpēc tikpat strauji devāmies pie draugiem Martas un Tonija, kas dzīvo Spānijā starp Bilbao un Santanderu. Kopumā bijām apmierināti ar ceļojuma virzību, jo viens no mērķiem bija strauji nokļūt Spānijā, tomēr tagad bija laiks nelielai atpūtai Spānijas ziemeļu piekrastē, lai sagatavotos pirmajam lielajam ceļojuma pārbaudījumam – 250 kilometrus garam pārgājienam ar trīs un četrus gadus veciem bērniem. Bet par to citreiz," saka Artūrs.

Savu ceļojumu Dumbru ģimene iemūžinājusi arī 14 video sērijās. Lūk, pirmā sērija, kurā iespējams savām acīm aplūkot gan piedzīvojumus gan Nīderlandē, gan Francijā un Spānijā, gan vēl daudz ko citu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!