Foto: Shutterstock
Pasaule ir vaļā – ceļo, kurp gribi! Tikai atceries, ka esi ieradies pie citiem mājās, tāpēc arī uzvesties pienāktos tāpat kā tad, kad esi ciemos, tas ir – pieklājīgi. Katrā mājā ir savi ieradumi un paražas – lai nekļūtu pat netīkamu viesi, tas būtu jāievēro. Īpaši, ja ceļojums aizvedis uz kādu tālu, eksotisku un absolūti atšķirīgas kultūras zemi!

Virsrakstā minēts viens no seniem izteicieniem, kas savu aktualitāti, šķiet, nezaudēs nekad. Mēs paši labi zinām, kādi ir neuzvedīgi tūristi un cik ļoti tie mūs kaitina arī Latvijā – apčurā Brīvības pieminekli, skaļi bļaustās un izrāda necieņu pret mūsu valodu un dzīvi. Mēs taču negribam būt tādi paši citu acīs, vai ne? Tūrisms ir milzīga industrija, aktīvi ceļo teju ceturtā daļa zemeslodes iedzīvotāju, un tas ir pamatīgs slogs populārākajiem tūrisma galamērķiem – gan videi, gan cilvēkiem. Ne velti aizvien biežāk parādās ziņas, ka dažas valstis un pilsētas vispār grib atbrīvoties no ceļotājiem. Daļēji – arī viņu sliktās uzvedības dēļ.

ANO Pasaules tūrisma organizācijas (UNWTO) ētikas kodeksā teikts: "Tūrisma aktivitātes jāveic saskaņā ar uzņemošo reģionu un valstu raksturu un tradīcijām, ievērojot to likumus, praksi un paražas."

Mums kā Eiropas valsts iedzīvotājiem ir skaidrs, kā būtu jāuzvedas mūsu pasaules daļā, taču zemeslodes otrā pusē valda citas kultūras un citi likumi, ar kuriem ir jārēķinās, lai arī cik "demokrātiski", "brīvi" un "rietumnieciski" būtu mūsu uzskati. Labākajā gadījumā sekos neizpratnes pilni skatieni un aizrādījumi no vietējiem, sliktākajā – darīšana ar kārtībsargājošām instancēm.

Neslaucīt seju dvielī un nešņaukt degunu

Viena no tālajām zemēm, kas pirmā nāk prātā, domājot par izteikti atšķirīgu kultūru un uzvedības etiķeti, ir Japāna.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!