Foto: AP/Scanpix

ASV militārā lidmašīna nometusi pārtiku, ūdeni un munīciju džihādistu kaujinieku aplenktajiem Irākas valdības karavīriem, savukārt Lielbritānija paziņojusi par ieroču piegādēm kurdu zemessardzei, kā arī viņu apmācības uzsākšanu.

ASV militārā lidmašīna sestdien pirmo reizi veica piegādes Irākas valdības spēkiem, iepriekš kritiski nepieciešamas preces ASV armija piegādājusi "Islāma valsts" radikāļu apdraudētajiem civiliedzīvotājiem.

"ASV spēki nometa vairākas kravas Irākā pie Baidži pilsētas, lai nodrošinātu piegādes Irākas drošības spēkiem, kas darbojas šajā reģionā," teikts Pentagona paziņojumā.

Baidži pilsēta vēl joprojām atrodas Irākas valdības spēku kontrolē, bet apkārtējās pilsētas ieņēmuši džihādisti.

ASV vadītā starptautiskā koalīcija piektdien un sestdien veica virkni uzlidojumu "Islāma valsts" kaujinieku pozīcijām Irākā un Sīrijā.

Savukārt Lielbritānijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Erbīlā ieradusies neliela britu spēku komanda, kas apmāca kurdu zemessardzi apieties ar septembrī piegādātajiem automātiskajiem ieročiem.

Lielbritānija iepriekš izslēdza iespēju nosūtīt uz Irāku sauszemes spēku. Pēc Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas sacītā, Erbīlā ieradusies militāro instruktoru komanda.

Lielbritānijas iznīcinātāji arī piedalās uzlidojumos džihādistiem Irākas ziemeļos.

Ieročus kurdu zemessardzes spēkiem piegādājusi arī Vācija, kas nosūtījusi uz Erbīlu militāro instruktoru vienību, lai iemācītu kurdu zemessardzei apieties ar ieročiem.

Džihādistu grupējums "Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Kopš augusta džihādisti nogalinājuši četrus Rietumu ķīlniekus, publiskojot internetā videoierakstus ar ķīlnieku brutālu nogalināšanu, nogriežot viņiem galvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!