Foto: stock.xchng

Simtiem demonstrantu sestdien Atēnās protestēja pret Kanādas zelta raktuvju investīciju kompānijas plāniem veikt rakšanas darbus Grieķijas ziemeļu reģionā Halkidīkē, bažījoties, ka tas negrozāmi varētu bojāt vidi reģionā.

"Jā ūdenim, nē zelta," skandināja demonstranti pie Grieķijas parlamenta ēkas, aicinot deputātus "paņemt savu cianīdu un nākt ārā".

Demonstrantu pūlis jauniešu vadībā katafalkā veda ozolu un dižskābaržu stumbrus, bet citi demonstranti bija tērpušies speciālā apģērbā, lai pasargātos no piesārņojuma.

"Ja vēlaties zeltu, ejat uz bankas seifiem," teica demonstranti.

Grieķijas pilsoņu grupas, kuras atbalsta arī galvenais opozīcijas kreiso partiju bloks "Radikāli kreiso koalīcija" (SYRIZA), mēģina apturēt projektu kopš 2011.gada, kad valdība atļāva Kanādas kompānijas "Eldorado Gold" meitasuzņēmumam "Hellenic Gold" veikt zelta rakšanas darbus Halkīdikē.

Darbību Halkīdikē pirms 20 gadiem darbu uzsāka cita Krievijas kompānija TVX pirms 2003.gadā no Grieķijas aizgāja.

Halkidīkes lielākās pilsētas Saloniku mērs un vietējās amatpersonas atbalsta jauno projektu, jo gaidāms, ka tas radīs simtiem jaunu darbavietu, tomēr vietējās sabiedrības viedoklis par zelta rakšanas projektu dalās.

Investīciju kritiķi uzstāj, ka raktuves darbība nosusinās un piesārņos vietējos ūdens krājumus un gaisā izplatīsies indīgas vielas, piemēram, svins, kadmijs, dzīvsudrabs un arsēns.

Mežiem bagātā Halkidīkes pussala ir iecienīts Balkānu valstu un Krievijas tūristu galamērķis Grieķijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!