Foto: AP/Scanpix

Eiropas Komisija (ES) otrdien paziņoja, ka tā ir "ļoti noraizējusies" par situāciju uz Grieķijas-Maķedonijas robežas, kur pirmdien Maķedonijas policija izmantoja asaru gāzi pret vairākiem simtiem nelegālo imigrantu, kas ar varu mēģināja izlauzties cauri robežas žogam un policistus apmētāja ar akmeņiem.

"Komisija ir ļoti noraizējusies par kadriem, kurus mēs redzējām vakar," sacīja EK preses sekretārs Margaritis Shins. "Tās ainas, kuras mēs tikko redzējām, neatbilst mūsu priekšstatam par to, kā būtu jātiek galā ar krīzi, viņš uzsvēra.

Maķedonija oktobrī "uzņēmās konkrētas saistības", lai sadarbotos ar ES dalībvalstīm centienos mazināt imigrācijas krīzi.

"Tā ir Bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas atbildība aizsargāt šīs robežas. Kadri vēlreiz liecina, ka vienīgais risinājums ir kolektīvais risinājums, Eiropas risinājums," sacīja Shins. "Visiem pasākumiem uz robežām ir jāatbilst starptautiskajām tiesībām," viņš piebilda.

Maķedonijas policisti pirmdien pret nelegālajiem imigrantiem uz Grieķijas robežas likuši lietā asaru gāzi, lai sevi aizsargātu no vardarbības, vēl pirmdien skaidroja Maķedonijas ārlietu ministrs Nikola Poposkis.

Policija pret nelegālajiem imigrantiem raidīja asaru gāzi pēc tam, kad imigrantiem bija izdevies atlauzt robežžoga vārtus un viņi sāka apmētāt policistus ar akmeņiem, redzams reportāžās no notikumu vietas.

Maķedonija valsts teritorijā ik dienas ielaiž vien nelielu daļu imigrantu, kas vēlas šķērsot tās teritoriju. Tomēr robežas tuvumā turpina ierasties arvien jauni nelegālie ieceļotāji, un rezultātā Idomeni imigrantu nometne Maķedonijas pierobežā ir pārpildīta.

Pirmdien Grieķijas policija paziņoja, ka pie Maķedonijas robežas ir sapulcējušies vairāk nekā 7000 imigrantu.

Nelegālo imigrantu Balkānu maršruta valstis piektdien paziņoja, ka neļaus ieceļot vairāk par 580 nelegālajiem imigrantiem dienā.

Valstis sākušas pastiprināt robežkontroli, kopš Austrija paziņoja, ka turpmāk pieņems ne vairāk kā 80 patvēruma pieprasījumus dienā un ļaus savu teritoriju šķērsot ne vairāk kā 3200 imigrantiem dienā.

Līdz ar stingrāku noteikumu ieviešanu tūkstošiem nelegālo imigrantu iestrēguši Grieķijā.

Šogad Eiropā ieradušies teju 120 000 nelegālo imigrantu, bet pērn - 1,2 miljoni.

Lielākā nelegālo imigrantu daļa necenšas palikt pirmajās Eiropas Savienības valstīs, kuras viņi sasniedz - Itālijā vai Grieķijā -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Nelegālo imigrantu vidū tikai 30% ir Sīrijas kara bēgļi, pārējie ir ekonomiskie imigranti, decembrī atzina Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!