Foto: LETA

Eiropas Parlaments (EP) šodien Strasbūrā apstiprinājis Latvijas deputātes Sandras Kalnietes (V) ziņojumu par Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas un drošības stratēģiju, liecina deputātes pārstāvētās Eiropas Tautas partijas grupas paziņojums.

Debatēs un rezolūcijā, kuru sagatavojusi Kalniete, EP deputāti sniedza savu ieguldījumu ES jaunajā ārpolitikas un drošības politikas globālajā stratēģijā, ar kuru līdz 2016. gada jūnijam jāiepazīstina ES augstajai pārstāvei Federikai Mogerīni.

Kā aģentūru informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, Kalnietes izstrādātajā ziņojumā, ko atbalstīja 427 deputāti, 232 balsojot pret un 43 atturoties, EP norāda, ka ES un tās dalībvalstīm jābūt vienotākām un jāuzņemas vairāk atbildības par kolektīvo drošību un teritorijas aizsardzību. Lai arī ASV ir ES galvenā stratēģiskā partnervalsts, uz tās palīdzību drošības jomā vajadzētu paļauties mazāk, jo īpaši Eiropas tuvākajā apkaimē, norādīts ziņojumā.

ES un tās dalībvalstīm jāuzlabo savas aizsardzības spējas, līdz 2024. gadam apņemoties aizsardzības vajadzībām tērēt vismaz 2% no sava iekšzemes kopprodukta. Jāveicina ES stratēģiskā autonomija, jāuzlabo Eiropas izlūkdienestu apmaiņa ar informāciju un jāattīsta patiesas Eiropas līmeņa izlūkošanas un prognozēšanas spējas, uzsver EP deputāti.

Galvenajam mērķim vajadzētu būt pārejai uz kopējiem aizsardzības spēkiem un Eiropas aizsardzības savienību, izveidojot pastāvīgu ES militāro štābu, pauž EP, norādot, ka būtiski svarīgi ir stiprināt ES un NATO sadarbību. EP deputāti arī iesaka apvienot ES kaujas vienību un NATO reaģēšanas spēku koncepcijas.

Viņi arī uzsver, ka globālā drošības un aizsardzības stratēģija, kura pašlaik tiek veidota, būtu jāpārskata ik pēc pieciem gadiem un EP būtu jāsaņem ikgadēji ziņojumi par tās īstenošanas progresu.

Kalniete iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka 2003. gadā pieņemtās Eiropas drošības stratēģijas "derīguma termiņš" ir beidzies un jaunajai stratēģijai ir jābūt vienkāršai un skaidrai, ar dažām konkrētām prioritātēm. "Par vienu no tām es uzskatu Eiropas aizsardzības savienību, kas stiprinātu Eiropas valstu un sabiedrību drošumspēju pret visu veidu apdraudējumiem - militārajiem, tehnoloģiskajiem, informatīvajiem - un palīdzētu stabilizēt arī Eiropas kaimiņu reģionus," sacīja deputāte.

Viņa tolaik gan sprieda, ka nebūs vienkārši parlamenta ziņojumā samērot visu valstu un partiju deputātu intereses.

Kalnieti par atbildīgo ziņotāju apstiprināja EP Ārlietu komiteja, kurā tika apspriesta Parlamenta pozīcija pirms balsojuma plenārsēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!