Foto: AP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans piektdien izsmēja Eiropas Savienības (ES) ieguldījumu Sīrijas bēgļu krīzes smaguma mazināšanā, sakot, ka bloks ir saņēmis Nobela Miera prēmiju par to, ka uzņēma tika nelielu daļu patvēruma meklētāju.

Runājot pēc tam, kad Turcija un ES vienojās par plānu, kā uzlabot bēgļu krīzes risinājumus, Erdoans arī apšaubīja, vai ES pret Turcijas jau sen iesniegto pieteikumu dalībai blokā izturas nopietni.

"Viņi paziņo, ka uzņems 30-40 tūkstošus bēgļu, un tad viņi tiek izvirzīti Nobela prēmijai par to. Mēs uzņemam divus ar pusi miljonus bēgļu, bet nevienu tas neuztrauc," teica Erdoans.

"Tādēļ Nobela prēmija ir politiski motivēta. Jūs zināt, kā Nobela prēmijas tiek piešķirtas, tās tiek piešķirtas pēc kāda rīkojuma. Nav svarīgi, vai tās ir pelnītas vai nē," sašutumu pauda Turcijas prezidents.

Pirms Nobela prēmiju laureātu paziņošanas tika pieļauts, ka Miera prēmiju saņems Vācijas kanclere Angela Merkele par līderes lomu bēgļu krīzes Eiropā risināšanā. Tomēr Nobela Miera prēmija tika piešķirta tā dēvētajam Tunisijas nacionālā dialoga kvartetam par ieguldījumu demokrātijas veidošanā pēc 2011. gada revolūcijas, kas aizsāka "Arābu pavasari".

ES Nobela Miera prēmiju saņēma 2012. adā par savu apņēmību īstenot "mieru un samierināšanos, demokrātiju un cilvēktiesības".

Erdoans runāja W 20, kas ir pasaules 20 lielvaru grupas G20 atzars, sanāksmē, kuras priekšsēdētāja šogad ir Turcija. Tās mērķis ir veicināt sieviešu nozīmi pasaules ekonomikā.

ES līderi un Turcija ceturtdienas vakarā vienojās par rīcības plānu migrantu plūsmas ierobežošanai, tika paziņots ES valstu līderu samitā Briselē.

Saskaņā ar šo plānu Turcija piekrita vērsties pret cilvēku kontrabandistiem un veikt pasākumus, lai atturētu vairāk Sīrijas bēgļu no došanās pāri jūrai uz Eiropu. Savukārt ES piekrita piešķirt Turcijai papildu trīs miljardus eiro līdzekļu migrācijas problēmas risināšanai un paātrināt vīzu ierobežojumu mīkstināšanu Turcijas pilsoņiem, kas ceļo uz Eiropu.

Tomēr Erdoans joprojām apsūdzēja ES par nespēju dalīt bēgļu slogu.

Viņš sūdzējās, ka Turcija līdz šim ir iztērējusi astoņus miljardus ASV dolāru (7,1 miljardu eiro) bēgļu uzņemšanai. Turcijā ir ieradušies 2,2 miljoni Sīrijas iedzīvotāju, kas bēg no četrus ar pusi gadus ilgušā konflikta savā zemē, kā arī 300 tūkstoši bēgļu no Irākas.

"Viņi turpina sacīt, ka "bez Turcijas nevaram iztikt". Tas ir skaidrs, bet viņi nerunā skaidru valodu. Kādēļ viņi neļauj Turcijai ieiet ES?" retoriski jautāja Erdoans.

"Daudzas ES dalībvalstis krietni atpaliek no mums," paziņoja Turcijas prezidents. "Mēs esam attīstītāki ekonomikas un dalībvalsts kritēriju izpildes ziņā. Tomēr diemžēl viņi [ES] nav patiesi," viņš piebilda.

Erdoans nesniedza tiešu komentāru par pieņemto rīcības plānu.

Svētdien Turcijā gaidāma Merkeles vizīte un tikšanās ar Erdoanu par migrācijas krīzi.

Šogad Eiropā ir ieradušies nepilni 600 tūkstoši migrantu, no kuriem daudzi dodas uz attīstītākajām bloka valstīm, piemēram, Vāciju un Zviedriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!