Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lietuvas Aizsardzības ministrija piektdien nolēmusi sākt sarunas ar Norvēģijas valdību par iespēju iegādāties vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS.

Par šo lēmumu pēc Aizsardzības resursu padomes sēdes ziņu aģentūru BNS informējis aizsardzības ministrs Juozs Oleks. Pēc viņa teiktā, pagaidām nav zināms, cik šis bruņojums varētu maksāt.

NASAMS ir Norvēģijas firmā "Kongsberg" sadarbībā ar ASV kompāniju "Raytheon" radīts mobilais zenītraķešu komplekss, kuram ir vairākas modifikācijas.

"Pašlaik mums ir tuva darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas, kas var sasniegt [mērķus] trīs līdz piecu kilometru attālumā, bet šo raķešu darbības rādiuss būs vairāki desmiti kilometru, un tās varēs notriekt mērķus 15 kilometru augstumā," stāstījis ministrs.

Aizsardzības budžeta attiecībā pret iekšzemes kopproduktu (IKP) Lietuva ilgstoši ir atpalikusi no citām NATO valstīm, tomēr pēdējā laikā, reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā un militārajām aktivitātēm Baltijas jūras reģionā, Lietuva konsekventi palielina aizsardzības finansējumu. Parlamentā pārstāvētās partijas vienojušās, ka tam jāsasniedz 2 % IKP līdz 2020. gadam, tomēr tās pieļauj, ka šo mērķi varētu sasniegt arī agrāk.

Šogad Lietuvas aizsardzības budžets sasniedz 575 miljonus eiro jeb 1,48 % no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet finanšu ministrs Rimants Šadžus nesen paziņoja, ka nākamgad to iespējams palielināt vēl par 150 miljoniem eiro, lai tas sasniegtu jau 725 miljonus eiro. Kā liecina Aizsardzības ministrijas dati, tādā gadījumā aizsardzības finansējums līdzinātos 1,77 % no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!