Foto: AP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele sestdien telefonsarunā apspriedusies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Ukrainas prezidentu Petro Porošenko.

Merkele atsevišķās sarunās apspriedusies par situāciju Ukrainā un Minskas pamiera vienošanos pirms pirmdien Berlīnē gaidāmās Krievijas, Ukrainas un Vācijas ārlietu ministru tikšanās, teikts Vācijas valdības paziņojumā.

"Kanclere pauda bažas par nerimstošo saspīlējumu un humāno situāciju Ukrainas austrumos," teikts paziņojumā.

Sarunā ar Porošenko Merkele pauda atbalstu starptautisko sarunu turpināšanai, lai meklētu risinājumu Ukrainas krīzē.

15.janvārī Kazahstānas galvaspilsētā Astanā paredzētas sarunas, kurās piedalīsies Krievijas, Ukrainas, Francijas un Vācijas valstu un valdību vadītāji.

Sarunā ar Putinu Merkele pauda cerības, ka visas puses dos ieguldījumu, lai panāktu situācijas risinājumu saskaņā ar septembrī parakstīto Minskas vienošanos.

Vācija atkārtoti aicināja Maskavu izmantot savu ietekmi uz kaujiniekiem Ukrainas austrumos, lai atrisinātu krīzi.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!