Foto: AFP/Scanpix
Svētdien Francijas galvaspilsētā Parīzē gājienā pret terorismu piedalījušies vairāk nekā miljons cilvēku, lai pieminētu šonedēļ islāma teroristu uzbrukumos bojāgājušos 17 cilvēkus, vēsta televīzijas kanāls BFM.

Pēc gājiena organizatoru sniegtās informācijas, Parīzes ielās izgāja no 1,3 līdz 1,5 miljoniem cilvēku, bet kopumā visā Francijā manifestācijā piedalījās ap diviem miljoniem cilvēku

Gājiens Francijas galvaspilsētā sākās pulksten 16:00 pēc Latvijas laika Republikas laukumā, un cilvēki trīs kolonās devušies pa Parīzes centru. Gājiena priekšgalā atrodas bojāgājušo – izdevuma "Charlie Hebdo" žurnālistu, policistu, košera veikala apmeklētāju – tuvinieki.

Drošības nodrošināšanai ielās mobilizēti divi tūkstoši policistu un vairāk nekā tūkstoš karavīru, tostarp elites vienības snaiperi uz jumtiem.

Raidsabiedrība BBC vēsta, ka gājienā piedalās "tūkstošiem un tūkstošiem" cilvēku: jaunas ģimenes ar zīdaiņiem, veci cilvēki ar kruķiem, pāri. Viss Republikas laukums un tuvākās ielas ir pilnas ar cilvēkiem.

Cilvēki dzied dziesmas par brīvību un demonstrē plakātus, kas veltīti teroraktu upuriem. Daļai cilvēku ir plakāti ar uzrakstu "Dzīvosim visi kopā".

Francijas žurnālists Nikolā Enins, kurš bija gūstā Sīrijā pie grupējuma "Islāma valsts" un atbrīvots pagājušā gada aprīlī, atzīmēja: "Katrreiz, kad cilvēki vēlas nodarīt jums pāri, vienīgais veids, kā jūs varat reaģēt pienācīgā veidā, ir parādīt, ka esam stiprāki par viņiem."

Manifestācijā piedalās arī vairāku valstu līderi. Uz Parīzi devās Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons, Spānijas valdības vadītājs Marjano Rahojs, Vācijas kanclere Angela Merkele, Itālijas premjers Mateo Renci, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers. Viņus pavadīs arī Eiropas Savienības (ES) augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni. Uz Parīzi devusies arī Latvijas premjerministre Laimdota Straujuma (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!