Foto: AP/Scanpix

Sīrijas valdība Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) ir nosūtījusi "sākotnēju deklarāciju" par savu ķīmiskā bruņojuma programmu, kā to paredz ar Krieviju un ASV panāktā vienošanās, atsaucoties uz OPCW piektdien paziņoto, vēsta aģentūra AP.

Deklarāciju "pārskata mūsu pārbaudes nodaļa", aģentūrai atklāja Nīderlandē bāzētās organizācijas pārstāvis Maikls Lohans. Dokumenta saturs netikšot atklāts.

OPCW no Sīrijas tuvākajās dienās gaida papildus informāciju, norāda raidsabiedrība BBC. "Mēs esam saņēmuši daļu verifikācijas un gaidām vēl," piebilda pārstāvis.

"Tā ir diezgan gara un tiek tulkota," deklarācijas saņemšanu aģentūrai "Reuters" apstiprināja kāds ANO diplomāts.

ASV un Krievija pagājušajā nedēļā vienojās par plānu Sīrijas ķīmiskā bruņojuma likvidēšanai. Damaska pirms tam piekrita Maskavas aicinājumam nodot savu ķīmisko bruņojumu starptautiskā kontrolē. Maskavas un Vašingtonas vienošanās vismaz uz laiku ir novērsusi ASV solīto militāro uzbrukumu Sīrijai, lai sodītu režīmu par 21. augustā notikušu ķīmisko uzbrukumu. Damaska un Maskava tikmēr uzbrukumā vaino pret valdību karojošos nemierniekus.

Pagājušajā nedēļā Sīrija jau iesniedza ANO dokumentus par pievienošanos starptautiskajai konvencijai, kas aizliedz ķīmiskos ieročus.

Vienošanās paredz, ka Sīrijai nedēļas laikā bija jāiesniedz detalizēta atskaite par savu ķīmisko ieroču arsenālu, norādot indīgo vielu veidus, sastāvu un daudzumu, kā arī atskaitoties par pētnieciskajiem projektiem un ķīmisko ieroču ražošanas jaudām. Pēc tam sekotu starptautisko inspektoru pārbaudes un ieroču iznīcināšana, kas būtu jāpaveic līdz nākamā gada vidum.

Rietumvalstis gan ir skeptiskas par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdības patieso vēlmi sadarboties un pildīt vienošanos. Tikmēr eksperti paredz, ka ķīmisko ieroču iznīcināšana var izrādīties daudz grūtāks un garāks process, nekā plānots.

ANO ekspertu ziņojums liecina, ka 21. augusta uzbrukumā pie Damaskas izmantots zarīns, kas šauts ar zeme - zeme raķetēm. ASV dati liecina, ka minētajā uzbrukumā bojā ir gājuši vairāk nekā 1400 cilvēku. Francija un ASV uzskata, ka ANO ziņojums, kurš gan nenosaka uzbrukumā vainojamo pusi, skaidri norāda uz Sīrijas režīma atbildību.

Uz režīma vainu norādot izmantotais zarīna daudzums, raķešu lidojuma trajektorija, uzbrukumam nepieciešamais aprīkojums un citi faktori, kas nešaubīgi norāda uz režīma vainu. Par labu šim viedoklim liecina arī tas, ka uzbrukumā izmantotas zeme-zeme tipa raķetes, kādas esot tikai Sīrijas valdības rīcībā.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu. 

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!