Foto: AP/Scanpix

Ceturtdien internetā parādījusies, domājams, noklausīta augsta ranga ASV diplomātu telefonsaruna, kurā apspriesta Ukrainas politiskā krīze. Sarunas laikā noniecināta Eiropas Savienības loma konflikta risināšanā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Internetā nopludinātā telefonsaruna ir it kā starp ASV Valsts departamenta pārstāvi Viktoriju Nulandu un ASV vēstnieku Ukrainā Džefu Pjatu. Vietnē "YouTube" ievietotā četru minūšu garā ieraksta nosaukums krievu valodā ir "Maidana marionetes", kas ir norāde uz Ukrainā notiekošajiem pret valdību vērstajiem protestiem.

Skaņas ierakstu papildina titri krievu valodā.

Sarunas laikā sieviete, kuras balss atgādina Nulandas balsi, kādā brīdī pievēršas ANO iespējamai iesaistei krīzes risināšanā.

"Domāju, kas tas būs lieliski, tas palīdzēs to visu salīmēt un ANO to palīdzēs, un, zini, piedr*** ES," saka sieviete. Vīrietis tad atbild, ka ir jāstrādā pie tā, lai plāns darbotos, jo nav šaubu, ka Krievija rīkosies aizkulisēs, lai to izjauktu.

ASV un ES ir iesaistītas sarunās, lai panāktu mēnešiem ilgstošo Ukrainas protestu atrisinājumu.

Diplomāti sarunā arī apspriež trīs opozīcijas līderus - Vitāliju Kļičko, Arseniju Jaceņuku un Oļegu Tjagņiboku. Sieviete norāda, ka bijušajam boksa čempionam Kļičko nebūtu jābūt valdībā. "Es nedomāju, ka tā ir laba ideja," skan balss ierakstā.

ASV amatpersonas nav ne apstiprinājušas ne noliegušas ieraksta autentiskumu. "Es neteicu, ka tas nav autentisks," skaidro Valsts departamenta pārstāve Džena Psaki.

Viņa arī norāda, ka Nulanda kontaktējas ar saviem ES kolēģiem un ir atvainojusies par komentāriem. ES diplomāti BBC atteicās komentēt nopludināto sarunu. Psaki uzsver, ka sarunu varētu būt nopludinājusi Maskava.

"Es teiktu, ka, tā kā video vispirms pamanīja un notvītoja Krievijas valdība, es domāju, ka tas liecina kaut ko par Krievijas lomu," papildina Baltā nama pārstāvis Džeis Karnijs.

Tiek plaši uzskatīts, ka Krievija izmanto savu ekonomisko ietekmi, lai piespiestu Ukrainu atteikties no ciešām saitēm ar Briseli.

Ceturtdien Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieks Sergejs Glazjevs apsūdzēja Vašingtonu par iejaukšanos Ukrainas iekšējās lietās. Glazjevs apgalvoja, ka ASV katru nedēļu Ukrainas opozīcijas apgādāšanai ar ieročiem un citām lietām tērē 14,8 miljonus eiro.

Viņš pieļāva, ka Maskava varētu iejaukties konfliktā.

Ceturtdien ar Nulandu Kijevā tikās Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, kurš apliecināja atbalstu dialogam ar opozīciju un kompromisa panākšanai. Savukārt piektdien Janukovičs Sočos tiksies ar Putinu.

Ukrainā kopš novembra beigām notiek pret valdību vērsti protesti, kas no galvaspilsētas Kijevas ir pārmetušies arī uz reģioniem. Demonstrantu rokās kritušas vairāku apgabalu administrācijas.

Situācija eskalējās 19. janvārī, kad izcēlās milicijas un radikāli noskaņotu protestētāju sadursmes. Vairāki simti cilvēku ir cietuši, kā arī vairāki ir gājuši bojā. Tāpat fiksēti gadījumi, kad cilvēki nolaupīti un spīdzināti. Opozīcijā tajā apsūdz tiesībsargājošās iestādes, kuras savu atbildību kategoriski noliedz.

Opozīcijas un prezidenta Viktora Janukoviča sarunas līdz šim nav spējušas nemierus pieklusināt.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas. Tās pārvērtās spēcīgā pret esošo varu vērstā kustībā pēc tam, kad milicija centās demonstrantus ar spēku izdzenāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!