Foto: AP/Scanpix

Krievija joprojām grib novērst NATO pretgaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmu izvietošanu savu robežu tuvumā un vēlas vienoties ar NATO par ietekmes zonām Eiropā, teikts Lietuvas Aizsardzības ministrijas militārās izlūkošanas dienesta 2012. gada ziņojumā.

"Par spīti publiski paustajai gatavībai sadarboties ar ASV un NATO, tai skaitā pretraķešu aizsardzības jautājumā, Krievijas galvenais mērķis paliek nemainīgs: novērst NATO pretgaisa un pretraķešu aizsardzības elementu izvietošanu teritorijās, kas robežojas ar Krieviju. Krievija ierosina NATO sadalīt Eiropu pretraķešu aizsardzības atbildības zonās," teikts ziņojumā.

Ziņojumā iekļauta karte, kurā Baltijas valstis, Somija un liela daļa Polijas, Zviedrijas un Norvēģijas atzīmētas kā "Krievijas pretraķešu elementu nosegta teritorija".

Kartes paskaidrojumā krievu valodā rakstīts: "NATO pretraķešu objektu izvietošana šajās teritorijās apdraud mūsu stratēģisko kodolpotenciālu."

Ja šis Maskavas piedāvājums tiks īstenots, Baltijas valstis un daļa Polijas nonāks Krievijas ietekmes zonā un NATO būtu jāatsakās no apņemšanās garantēt šo dalībvalstu drošību. Alianses darbība reģionā būtu ierobežota, paredz ziņojums.

Šobrīd Krievija aktīvi attīsta pretraķešu un pretgaisa aizsardzības sistēmas pie robežām ar NATO valstīm. Sistēmas jau tagad dod Maskavai iespēju atrast un iznīcināt gaisa mērķus vairāku simtu kilometru attālumā no Krievijas robežām, tai skaitā NATO dalībvalstu gaisa telpā, brīdina lietuviešu izlūki.

NATO pārstāvji vairākas reizes ir uzsvēruši, ka nepiekritīs Krievijas alkām sadalīt Eiropu ietekmes zonās un neparakstīs nekādu vienošanos, kas ierobežotu alianses aizsardzības spējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!