Foto: AFI

Latvijas īstenotie bijušās "Parex bankas" jeb "Revertas" un "Citadele bankas" atbalsta pasākumi atbilst Eiropas Savienības (ES) noteikumiem par valsts atbalstu, secinājusi Eiropas Komisija (EK).

Tādēļ EK slēgusi savu padziļināto izmeklēšanu. Pamatojoties uz Latvijas sniegto papildinformāciju, komisija secināja, ka pasākumi bija nepieciešami, lai saglabātu Latvijas banku sistēmas stabilitāti un veiktu "Parex bankas" pienācīgu noregulējumu.

Komisija 2014.gada aprīlī sāka padziļinātu izmeklēšanu, lai novērtētu tos atbalsta pasākumus, par kuriem Latvija nebija EK informējusi. Tādi ir subordinētie aizdevumi uz septiņiem gadiem, lai gan apstiprinātais termiņš bija pieci gadi. Vienam no šiem aizdevumiem termiņš pagarināts vēl uz 18 mēnešiem. Arī likviditātes līdzekļu atbalsts, kas piešķirts "Parex" pārsniedz limitu, ko noteikusi EK.

Komisija arī izmeklēja iepriekš apstiprinātā atbalsta iespējamo ļaunprātīgo izmantošanu, jo Latvija neizpildīja savas saistības apstiprinātajos termiņos nodalīt Citadele bankas privātā kapitāla pārvaldīšanas biznesu.

Pamatojoties uz Latvijas sniegto papildu informāciju, komisijas izmeklēšanā tika pierādīts, ka pasākumi attiecībā uz subordinētā aizdevuma dzēšanas termiņu bija ierobežoti līdz nepieciešamajam minimumam, lai ļautu bankai "Citadele" izpildīt stingrākas maksātspējas prasības. Tas savukārt bija priekšnoteikums, lai izpildītu Latvijas apņemšanos banku pārdot, kā arī bija nepieciešamais pasākums Latvijas banku sistēmas stabilitātes saglabāšanai.

Komisijas izmeklēšanā arī konstatēts, ka likviditātes atbalsts ir ierobežots līdz minimālajam nepieciešamajam, lai nodrošinātu "Parex bankas" strukturētu darbības izbeigšanu.

Attiecībā uz saistībām pārdot bankai piederošo meitasuzņēmumu, kas nodarbojas ar ieguldījumu pārvaldību, komisija uzskata, ka Latvijas piedāvātās papildu saistības, tostarp jauns termiņš minētā meitasuzņēmuma pārdošanai, ir pietiekamas, lai novērstu konkurences kropļojumus.

VAS "Privatizācijas aģentūra " valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns pauž gandarījumu par to, ka EK uzklausījusi Latvijas argumentus. "Pieņemtais lēmums apstiprina, ka Latvijas puse ir stingri ievērojusi prasības, kas noteiktas valsts atbalsta pasākumiem. Investoru piesaistes process bankai "Citadele" tiek turpināts pēc iepriekš noteiktā darbu plāna".

"Parex banka" 2008.gada beigās bija otrā lielākā banka Latvijā ar kopējo aktīvu vērtību 3,4 miljardu latu (4,9 miljardu eiro) apmērā. Tā aktīvi darbojās Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS), tirgū, ko smagi skāra finanšu krīze. Tā rezultātā zuda uzticība "Parex bankai" un 2008.gadā sākās panika, noguldījumu līmenim samazinoties par 36% salīdzinājumā ar 2007.gada beigām.

2008.gada novembrī Latvija paziņoja par "Parex" glābšanas pasākumu kopumu.

Kā vēstīts, 2010.gadā finanšu konsultants "Nomura" izstrādāja "Parex bankas" restrukturizācijas plānu. Izvērtējot vairākas "Parex bankas" restrukturizācijas iespējas un, ņemot vērā konsultanta "Nomura" ieteikumu, 2010.gada 23.martā Ministru kabinets nolēma atbalstīt "Parex bankas" restrukturizācijas modeli, kas paredz bankas aktīvu sadalīšanu un jaunas bankas izveidošanu. Restrukturizācijas plāns 2010.gada 15.septembrī ir saņēmis EK apstiprinājumu.

Restrukturizācijas plāna ieviešanas laikā atbilstoši aktuālajai ekonomiskajai situācijai bija nepieciešams veikt izmaiņas. Pēc Latvijas puses iniciatīvas 2012.gada augustā tika apstiprināti restrukturizācijas plāna grozījumi. Tāpat tika uzsāktas sarunas, lai veiktu būtiskus uzlabojumus un valstij būtu izdevīgāki nosacījumi privātā kapitāla piesaistes procesam bankai "Citadele".

"Privatizācijas aģentūrai" pieder 75% bankas "Citadele" akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!