Foto: DELFI Aculiecinieks

Eiropas Savienības (ES) un tās Austrumu partnervalstu pašvaldību vadītāji šodien Briselē ES un Austrumu partnerības valstu Reģionālo un vietējo pašvaldību konferences piektajā gadskārtējā sanāksmē izteikuši aicinājumu maijā gaidāmajā Rīgas samitā vairāk iesaistīt vietējo līmeni un iedzīvotājus.

Reģionu komitejas priekšsēdētājs Marku Markula norādīja, ka pirms diviem gadiem Austrumu partnerības samitā Viļņā tika skaidri atzīta vietējo un reģionālo pašvaldību loma. "Mēs turpināsim orientēties uz decentralizācijas reformām, tostarp institucionālajiem un spēju veidošanas pasākumiem, lai nodrošinātu vēl ciešāku sadarbību ar to valstu pašvaldībām, kuras vēlas tuvināties ES, tās vērtībām un tās sasniegumiem," sacīja Markula.

"Tuvākajos mēnešos iesaistīsimies darbā arī ar Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumiem par kaimiņattiecību politikas un Austrumu partnerības reformām, vajadzības gadījumā paplašinot divpusējo sadarbību un vienlaikus saglabājot daudzpusējo ievirzi, kas pārrobežu un teritoriālajā sadarbībā, kā esam pārliecinājušies, ir neaizstājama," piebilda priekšsēdētājs.

Kopā ar Eiropas Parlamenta (EP) deputāti un ''Euronest'' parlamentārās asamblejas līdzpriekšsēdētāju Heidi Hautalu un EK kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu ģenerāldirektoru Kristianu Danielsonu dalībnieki apsprieda ES Austrumu partnerības pašreizējo stāvokli un problemātiku. Hautala uzsvēra, cik svarīga nozīme ir vietējā līmeņa dialogam un sadarbībai kā līdzeklim, ar ko veidot savstarpēju uzticību un paļāvību starp konflikta zonas valstīm. "Lai stiprinātu sadarbību, ES visiem spēkiem jāatbalsta tās iniciatīvas, kas ir visu interesēs," sacīja ''Euronest'' līdzpriekšsēdētāja.

Pieņemtajos ieteikumos uzsvērta vietējā līmeņa demokrātijas un iedzīvotāju līdzdalības svarīgā nozīme Austrumu partnerības mērķu sasniegšanā. Dalībnieki arī aicināja EK izstrādāt īpašas programmas, lai atbilstīgi daudzpusējas sadarbības pieejai nodrošinātu tiešu un pieejamu atbalstu Austrumu partnerības vietējo un reģionālo pašvaldību ieinteresētajām personām.

Eiropas Reģionu komiteja ir asambleja, kurā darbojas visu 28 ES dalībvalstu vietējo un reģionālo pašvaldību pārstāvji. To izveidoja 1994.gadā pēc Māstrihtas līguma parakstīšanas, un tās uzdevums ir iesaistīt vietējās un reģionālās pašvaldības ES lēmumu pieņemšanas procesā un tās informēt par ES politiku.

Eiropas Parlaments, Padome un Eiropas Komisija konsultējas ar Reģionu komiteju par tām politikas jomām, kas ietekmē reģionus un pilsētas. Visiem 350 Reģionu komitejas locekļiem un 350 viņu aizstājējiem ir vai nu vēlētas varas pilnvaras, vai arī viņi ir politiski atbildīgi kādam vēlētam forumam savā reģionā vai pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!