Foto: Shutterstock

Ceļotāji, kas paši internetā komplektē savas brīvdienas, saņems tādu pašu aizsardzību kā tie, kas iegādājas ceļojumus no tradicionālajiem ceļojumu aģentiem, vienojušies Eiropas Parlaments (EP) un ES Padome.

Vienošanās arī nostiprina ceļotāju tiesības, ļaujot tiem atcelt noslēgto līgumu, ja ceļojuma cena pieaug par vairāk nekā 8%, norāda EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele. Tāpat būs iespējams saņemt palīdzību, ja rodas sarežģījumi, un tikt nodrošinātiem ar transportu uz mājām, ja tūrisma aģentūra bankrotē.

EP Iekšējā tirgus komitejas ziņotāja Birgita Kolina-Langena atzina, ka pēc garām un sarežģītām sarunām izdevies nostiprināt to ceļotāju tiesības, kas izmanto internetu. "Tajā pašā laikā esam ņēmuši vērā arī mazo un vidējo uzņēmumu intereses," viņa minēja.

Likumprojekts par kompleksiem ceļojumiem atjaunina pašreizējos 1990.gada Eiropas Savienības noteikumus par kompleksām brīvdienām.

Kopš tā laika lēto lidojumu piedāvājums un interneta tirdzniecība būtiski mainījusi veidu, kā ceļotāji plāno un pērk ceļojumu piedāvājumus, skaidro Rībele.

Lai aizsargātu atpūtniekus problēmsituācijās, vienošanās arī paplašina "komplekso ceļojumu" definīciju, iekļaujot lielāko daļu ceļojumu organizēšanas veidu, kas sastāv no dažādiem elementiem, piemēram, lidojumiem, izmitināšanas viesnīcā un automašīnu nomas.

Definīcijā "kompleksie ceļojumi" EP deputāti ietvēra arī ceļojumus, kas iegādāti internetā. Tas sniegtu tiešsaistes pircējiem tādu pašu drošības sajūtu un aizsardzību pret organizatora maksātnespēju kā pircējiem, kas ceļojumus iegādājas tradicionāli - pie konkrēta pakalpojuma sniedzēja (ceļojumu aģenta), norāda Rībele.

Ja pēc pirmā pārdošanas līguma noslēgšanas 24 stundu laikā internetā tiek iegādāti papildu pakalpojumi (tas pats ceļotāja vārds, uzvārds, maksājuma detaļas un e-pasta adrese), tas tiks uzskatīts par daļu no kompleksā pakalpojuma.

Kompleksā ceļojuma  līgumu būs iespējams anulēt, ja tā cena pieaug par vairāk nekā 8%, bet,  ja neparedzētu un neietekmējamu apstākļu dēļ ceļotājiem nav iespējas atgriezties mājās paredzētajā laikā, pakalpojuma sniedzējam būs jāsedz izdevumi par palikšanu ceļojuma vietā trīs naktis.

Plānots, ka pirms atpūtnieki slēdz kādas līgumsaistības, organizatoriem un mazumtirgotājiem būtu jānodrošina skaidra informācija, ka viņi pērk komplekso piedāvājumu, un jāinformē pircējs par viņa tiesībām.

Atpūtniekiem arī būtu tiesības atcelt komplekso ceļojumu pirms tā sākuma datuma vai nodot to citai personai.

Provizoriski saskaņoto tekstu vēl oficiāli jāapstiprina EP Iekšējā tirgus komitejā un ES Padomes Pastāvīgo pārstāvju komitejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!