Foto: DELFI

Tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā, kuru pirmajā instancē skata Rīgas apgabaltiesa, prokurors piektdien lūdza laiku apsūdzību grozīšanai.

Piektdien tiesa bija plānojusi nolasīt bijušā "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" (LVRTC) ģenerāldirektora Māra Paudera pirmstiesas laikā prokuratūrā sniegtās liecības. Paudera statuss no apsūdzētā ir nomainīts uz medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanas notikšanas statusu. Tas darīts tāpēc, ka viņam konstatētas garīgās veselības problēmas.

Savukārt prokurors Edvīns Piliksers, kurš lietā uztur apsūdzību, piektdien lūdza tiesnesim Jurim Stukānam mēnesi laika, lai apsūdzētajiem grozītu apsūdzības. 

Piliksers tiesā sacījis, ka viņam mēneša laikā jāsagatavo 19 lēmumu, un no tā var secināt, ka apsūdzības tiks grozītas 19 apsūdzētajiem. Tiesa jautājusi, vai prokurors plāno jaunās apsūdzības balstīt uz kādiem jauniem, tiesā vēl nepārbaudītiem pierādījumiem, bet Piliksers sacījis, ka balstīsies vien uz jau tiesas sēdēs pārbaudītajām liecībām un pierādījumiem.

Piliksers sarunā ar portālu "Delfi" uzvēra, ka apsūdzētie šajā lietā paliks tie paši, ne no viena apsūdzētā viņš atteikties negrasās, taču dažiem jaunās apsūdzības būs "mīkstākas, dažiem - cietākas".

Prokurors apliecināja, ka jaunas apsūdzības tiešām būs 19 apsūdzētajiem – Harijam Krongornam, Guntaram Spundem, Jānim Plūmem, Alfrēdam Janevicam, Inārai Rudakai, Ojāram Rubenim, Didzim Jonovam un Andrianam Ļublinam, Valdim Purvinskim, Jurim Ulmanim, Jānim Svārpstonam, Jānim Zipam, Andrejam Zabeckim, Jānim Lozem, Uldim Kokinam, Andrejam Ēķim, Gintam Bandēnam, Jurģim Liepniekam un Mārtiņam Kvēpam. Prokurors pagaidām nezina kā būs ar Pauderu, kuram veselības problēmu dēļ vairs nav apsūdzētā statusa, par viņu vēl tiks domāts.

Apsūdzību grozīšanai nav nekāda sakara ar nule kā apstiprinātajiem grozījumiem Kriminālprocesa likumā, uzsvēra prokurors. Tiesvedības laikā uzklausīti jauni liecinieki, kuri pirms tam nav pratināti, iesniegti jauni pierādījumi un daudzas lietas šajā procesā ir kļuvušas skaidrākas, portālam "Delfi" skaidroja prokurors, tāpēc arī nolemts ieviest korekcijas apsūdzībā.

To, kuriem no 19 uz apsūdzēto sola sēdošajiem jaunās apsūdzības būs mīkstākas un kuriem bargākas, prokurors precizēt nevēlējās.

Prokurors paskaidroja, ka pēc tam, kad apsūdzētie būs iepazīstināti ar jaunām apsūdzībām, viņi varēs izteikt par tām savu viedokli, ja vēlēsies, sniegt kādus paskaidrojumus.

Runājot par to, kā jaunās apsūdzības ietekmēs tiesvedības ritumu, Piliksers sacīja, ka teorētiski maija beigās tiesas izmeklēšanu varētu arī pabeigt, pārejot pie tiesas debatēm. Taču to sagatavošanai viņam vajadzēs apmēram trīs mēnešus. To, vai tiesa šādu termiņu prokuroram iedos, pagaidām nevar zināt.

Tiesa prokuroram deva laiku līdz 22.maijam, kad jaunās apsūdzības jāizsniedz.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka krimināllieta, kurā uz apsūdzēto sola sēž 20 personas, tiesai nodota 2007.gadā. Kopumā lieta ir apkopota 59 sējumos.

Digitālās televīzijas lieta ir saistīta ar Digitālā Latvijas radio un televīzijas centra (DLRTC) un "Kempmayer" vienošanos, kas paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un uz Latviju nogādāt dažādu specifisku aparatūru digitālajai apraidei. Projekta kopējās izmaksas iepriekš lēstas daudzos desmitos miljonos latu.

Saskaņā ar apsūdzību, digitālās apraidei nepieciešamā aparatūra tika nopirkta ar vairāku ofšoru starpniecību, tādā veidā sadārdzinot to par vairākiem simtiem tūkstošiem latu. Šo ārzonas uzņēmumu dibinātāji un patiesā labuma guvēji ir vairākas ar ekspremjeru, Tautas partijas līderi un Saeimas deputātu Andri Šķēli (PLL) saistītas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!