Foto: DVIDS

Analizējot Parīzē notikušos teroraktus, Drošības policija secinājusi, ka galvenais terorisma riska faktors joprojām ir Eiropas islāmistu ceļošana uz Sīriju un Irāku. Eiropā turpina veidoties nelielas islāmistu teroristu grupas, kas spēj īstenot dažāda mēroga un sarežģītības pakāpes uzbrukumus pret atšķirīgiem objektiem.

Kā portālu "Delfi" informēja Drošības policijā, Pretterorisma centra ekspertu konsultatīvās padomes sēdē eksperti secinājuši, ka patlaban nevar izslēgt jaunu islāmistu teroristu uzbrukumu iespējamību Eiropā un tālāku terora aktu organizēšanas prasmju pieaugumu islāmistu teroristu vidū.

"Vienlaikus šie uzbrukumi norāda uz islāmistu teroristu pieaugošo interesi par uzbrukumu organizēšanu ar šaujamieročiem un apliecina arī viņu spējas iegūt pieeju šādiem ieročiem. Pēdējo gadu laikā notikušie uzbrukumi Lielbritānijā un Francijā, kā arī šomēnes Beļģijā novērstie terora akti arī parāda, ka šobrīd viens no prioritārajiem islāmistu teroristu uzbrukumu mērķiem ir tiesību aizsardzības institūciju un bruņoto spēku amatpersonas," norāda Drošības policija.

Drošībsargājošā iestāde secinājusi, ka joprojām starp prioritārajiem uzbrukumu mērķiem ir arī personas un objekti, kuri islāmistu teroristu ideoloģijā tiek saistīti ar dažādiem reliģijas zaimošanas gadījumiem.

Līdzīgi kā citviet Eiropā arī Latvijā Parīzē notikušie terora akti izraisīja plašu rezonansi, skaidro Drošības policija. Taču publiski paustajos viedokļos iestāde līdz šim nav konstatējusi tiešu atbalstu islāmistu teroristu aktivitātēm vai aicinājumu vērsties pret kādu no reliģiskām vai etniskām grupām. Vienlaikus Drošības policija norāda, ka 19.janvāri tā izsauca uz paskaidrojumu sniegšanu Latvijas Islāma kultūras centra priekšsēdētāju Oļegu Petrovu saistībā ar viņa neviennozīmīgi vērtējamajiem publiskajiem izteikumiem pēc Parīzes terora aktiem.

Pretterorisma centra ekspertu konsultatīvās padomes sēdes noslēgumā secināts, ka, neraugoties uz relatīvi zemo terorisma draudu līmeni Latvijā, Drošības policijas Pretterorisma centram sadarbībā ar citām pretterorisma pasākumos iesaistītajām institūcijām jāturpina mērķtiecīgi attīstīt nacionālo pretterorisma sistēmu. Tādējādi tiktu nodrošināta tās gatavība operatīvi un efektīvi reaģēt terorisma draudu pieauguma gadījumā.

Drošības policija norāda, ka tā arī turpina iegūt un analizēt informāciju par potenciālajiem terorisma riskiem un uztur regulārus kontaktus ar ārvalstu partneru dienestiem.

Drošības policija Pretterorisma centra ekspertu konsultatīvās padomes sēdi sasauca ceturtdien, 22.janvārī, ar mērķi analizēt šomēnes Parīzē notikušos terora aktus un šo traģisko notikumu ietekmi uz Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē darba kārtības jautājumiem pretterorisma jomā.

Saskaņā ar padomes nolikumu sēdēs piedalās pārstāvji no Satversmes aizsardzības biroja, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta, Aizsardzības, Ārlietu, Iekšlietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, Satiksmes, Tieslietu un Veselības ministrijām, Ģenerālprokuratūras, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta.

Padomes vadītājs ir Drošības policijas priekšnieka vietnieks un Pretterorisma centra priekšnieks Juris Leitietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!