Foto: LETA
Policijai ir zināmi cilvēki, kas slēpjas aiz uzņēmumiem, kas tirgo "legālās narkotikas", bet pēdējā laikā šai jomai pievērsušies arī noziedzīgās pasaules "profesionāļi", žurnālam "Ir" atzīst Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

Peļņa "spaisa biznesā" esot 500-700%, un, tā kā kopējais pieprasījums pēc narkotikām nav mainījies, pēdējā laikā manāma cīņa par šo tirgu, viņš skaidro. "Cilvēki ar jaunajām psihoaktīvajām vielām sāka ienākt tirgū un ieņemt noteiktu nišu, kas savukārt nepatīk organizētajai noziedzībai, kas jūtas apdraudēta, ka samazinās vai nākotnē varētu samazināties viņu tirgus."

Par to, ka starp peļņas tīkotājiem un rūdītiem noziedzniekiem notiek sīva cīņa, vedina domāt gan automašīnu dedzināšana, gan fiziskas ietekmēšanas gadījumi, un, pēc Grišina domām, organizētā noziedzība agri vai vēlu šo rūpalu pārņems. "Vai viņi būs publiski tirgotāji vai aizies pagrīdē, viņi neļaus darboties katram, kas to vēlas. Tiem cilvēkiem, [kas pašlaik tirgo spaisu], ir divas iespējas - vai nu aiziet no tirgus vai pakļauties visiem tiem nerakstītajiem likumiem, kas noziedzībā ir," žurnālam skaidro Kriminālpolicijas priekšnieks.

Valsts policija ar nepacietību gaida grozījumus Krimināllikumā, kas beidzot paredzēs kriminālatbildību par jauno psihotropo vielu tirdzniecību un ļaus policijai rīkoties. Šādu sodu ieviešanu Saeima atbalstījusi otrajā lasījumā, bet vēl nav zināms, kad izmaiņas tiks pieņemtas galīgajā lasījumā.

"Ir" min vairākus uzņēmumus, kas nodarbojas ar "spaisa" tirgošanu. Firma "Green Choice Baltic" ir reģistrēta kādā dzīvoklī Vecmīlgrāvī. Uzņēmumu reģistrā kā tās darbības profils norādīti taksometra pakalpojumi, tās vienīgais īpašnieks patlaban ir Vladimirs Vilazovskis, bet firmas valdes loceklis līdz šāgada martam bija Konstantīns Ivanovs, kurš ir vēl vienas "spaisa" tirdzniecībā iesaistītas firmas "Kostendo" kapitāldaļu īpašnieks.

Pēc " Ir" rīcībā esošas informācijas tieši Vilazovskis ir viens no cilvēku grupas, kas organizē lielu daļu "legālo narkotiku" tirdzniecības Rīgā. Uzņēmumi "Bongi", "Nokla", "Daris 2", "Rick Ross", "Monby", kas reģistrēi necilā namiņā Mellužos, pārrauga vismaz septiņas tirdzniecības vietas Rīgā, bet to darbu organizējot Vilazovskis un ar viņu saistīti cilvēki.

Par Vilazovski savulaik jau vēstījis izdevums "Rīgas Balss" saistībā neparasti maigu Rīgas apgabaltiesas spriedumu - lai gan pie Vilazovska atrasti 0,159 grami heroīna, tiesa viņu attaisnoja, jo šis pašvaldības policistu klātbūtnē izņemtais heroīns netika atzīts kā pierādījums. Pēc laikraksta teiktā, iepriekš Vilazovskis tiesāts trīs reizes - 1991.gada novembrī par zādzību notiesāts ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un pārbaudes laiku uz diviem, bet jau 1992.gada aprīlī pārbaudes laikā atkal izdarīja līdzīgu noziegumu, par ko piespriesta brīvības atņemšana uz diviem gadiem. 1996.gada aprīlī viņš uz pieciem gadiem notiesāts par izvarošanu. No ieslodzījuma atbrīvots 2000.gada maijā, bet ļoti drīz - septembrī - aizturēts par narkotiku glabāšanu.

Kriminālpolicijas priekšnieks Grišins uzsver - pēdējo gadu laikā noziedznieku pasaule mainījusies, un "jau pagājuši tie laiki, kad lielāka autoritāte un ietekme ir tam, kurš ilgāk sēdējis". "Bieži vien lielāka ietekme ir naudai. Šajā kontekstā es vēlētos pateikt, ka ir cilvēki, kas nav sēdējuši cietumā, bet sadarbojas ar organizēto noziedzību, un viņiem ir ļoti liela ietekme."

Vēl viens uzņēmējs, kuram saskaņā ar neoficiālo informāciju, kas ir žurnāla "Ir" rīcībā, ir lielāka loma legālo narkotiku biznesā nekā vienkārši vienas firmas darba organizācija, ir Sergejs Perepelkins. Arī viņam formāli pieder tikai viena lata SIA "NDVS Viktoria", kas nodarbojās ar "legālo narkotiku" tirdzniecību Maskavas ielā. Firmai piederošajā bodītē pērnā gada nogalē notika ugunsgrēks.
Patlaban Rīgā ir vairāk nekā 35 "spaisa" tirdzniecības vietas, to skaits pastāvīgi mainās un pēdējā laikā atkal aug.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!