Foto: LETA

Lēmums par dalību pasaules spēcīgākajā militārajā aliansē NATO bija pareizs, jo Latvija šobrīd ir drošāka, kā jelkad agrāk bijusi, Valsts prezidents Andris Bērziņš uzsvēra Latvijas uzņemšanas NATO 10.gadadienas svinībās.

Prezidents atgādina, ka pirms desmit gadiem Latvijas valsts sasniedza vienu no nozīmīgākajiem mērķiem – iestāties NATO, kas tika uzstādīts, atgūstot valstisko neatkarību. "Lēmums par dalību pasaules spēcīgākajā militārajā aliansē viennozīmīgi un neapstrīdami bija pareizs. Latvija šobrīd ir drošāka, kā jelkad agrāk bijusi. Jo īpaši pēdējie notikumi Ukrainā un tiem sekojošā mūsu NATO sabiedroto reakcija pierāda, ka mēs varam droši rēķināties ar alianses līguma 5.panta izpildi pilnā apmērā," uzrunā bilda Bērziņš.

Uzrunā prezidents uzsvēra, ka vēsturiski melnākie datumi Latvijā - 17.jūnijs, 25.marts un 14.jūnijs - vairs nedrīkst atkārtoties un tie neatkārtosies. "To nepieļausim nedz mēs, nedz arī mūsu partneri NATO. Mūsu pienākums ir šādu drošības līmeni nodot arī nākamajām paaudzēm," sacīja Bērziņš.

Uzrunā prezidents uzsvēra, ka mūsu vērtības ir cieņa pret cilvēku, brīvība, tolerance un solidaritāte, un Latvija ir gatava tās aizstāvēt. "Mēs to darām gan savā valstī, gan kopā ar sabiedrotajiem NATO. Jo mūsu kopīgā nozīmīgākā misija ir mūsu valstu aizsardzība pret visiem mūsdienu draudiem un izaicinājumiem. Un tas nav tikai militārais apdraudējums," bilda Bērziņš.

Šajā starptautiskās krīzes laikā, kad no jauna tiek pārrakstītas Eiropas valstu robežas, ir izšķiroši svarīgi ne tikai ieguldīt lielākus resursus Latvijas aizsardzībā, bet arī reāli rīkoties tagad, lai NATO ietvaros primāri stiprinātu Baltijas valstu aizsardzību un sadarbību, kā arī visa reģiona drošību, pārliecināts prezidents. Viņš uzskata, ka nozīmīgi partneri šajā ziņā noteikti ir arī mūsu kaimiņi – Polija un Ziemeļvalstis.

Runā prezidents uzsvēra, ka mērķtiecīgi, soli pa solim, Saeimai un valdībai ir jāpanāk, ka ieguldām Latvijas aizsardzībā apsolītos divus procentus no iekšzemes kopprodukta. "Tas ir nostiprināts likumā, tam piekrīt drošības un aizsardzības eksperti, to prasa loģika un veselais saprāts," teica prezidents.

Bērziņš uzskata, ka Ukrainas krīzei ir jākļūst par brīdinājuma zvanu un atgādinājumu tam, ka drošība un valsts neatkarība nav pašsaprotama dāvana. "Tā ir jānovērtē, jāsargā un jāaizstāv. Par to ir jābūt modriem vienmēr, bet jo īpaši tādos brīžos kā šis. Jā, pasaule mainās. Tas ietekmē ikvienu, jo pasaule ir atvērta un valstis cieši saistītas. Izolācija nav nedz iespējama, nedz vajadzīga. Tādēļ mums ir jābūt drošiem, gudriem un pārliecinātiem par sevi!" tā prezidents.

Uzrunas nobeigumā viņš novēlēja, lai šie desmit gadi NATO sastāvā ir kā labs sākums drošai, pārtikušai un plaukstošai Latvijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!