Pēc protesta akcijām pasaulē, arī Latvijā radusies pretestība Latvijas valdības lēmumam pievienoties līgumam pret pirātismu internetā, kas vēl būs jāratificē arī Saeimai.

Portālā "manabalss.lv", kas pēc desmit tūkstoš parakstu savākšanas vēršas parlamentā, ievietota iniciatīva "Stop ACTA", bet sociālajā tīklā "twitter" tiek ziņots arī par Rīgā gaidāmu protesta akciju.

Portāla "manabalss.lv" iniciatīvā uzsvērts, ka cilvēki jāinformē par to, ka "tagad jūsu interneta provaiders zinās visu par jums un jūs novēros, ja tam tā labpatiksies". Iniciatīvas izveidotājs Gatis Gailītis raksturo, ka "tas būs tāpat kā, ja mājās atnāktu korporācijas pārstāvis, sēdētu blakus un skatītos visu ko jūs darāt internetā".

Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumam ("Anti-Counterfeiting Trade Agreement", ACTA) mērķis ir noteikt starptautiskus standartus intelektuālā īpašuma aizsardzībai, ko 26.janvārī Latvijas vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars valdības vārdā parakstīja kopā ar vairumu Eiropas Savienības valstu. Piecas ES dalībvalstis, tostarp, Vācija, Nīderlande, Slovākija, Kipra un Igaunija to vēl nav parakstījušas.

ACTA stāsies spēkā 30 dienas pēc tam, kad sešas līguma slēdzējas puses, ES skaitot kā vienu, būs to ratificējušas. Tas nozīmē, ka nolīgums jāratificē ES valstīs un Eiropas parlamentā, kā arī ES Padomei jāpieņem lēmums par ACTA noslēgšanu. Viss šis process var prasīt vairākus gadus, iepriekš norādīja Ekonomikas ministrija (EM).

EM uzsvērusi, ka ACTA pēc būtības neparedz neko vairāk, kā jau ir noteikts ES tiesību aktos saistībā ar intelektuālo īpašumtiesību aizsardzību. "ACTA neparedz cilvēku izspiegošanu, lai nodrošinātu autortiesību aizsardzību. Arī interneta pakalpojumu sniedzējiem lietotāji nebūs jāizspiego," uzsver ministrijas pārstāvji.

Cilvēki joprojām brīvi varēšot izmantot interneta sniegtās iespējas, kā arī tāpat kā līdz šim izmantot sociālos tīklus. ACTA neparedz arī iPadu, iPhonu vai datoru pārbaudi.

"ACTA nodrošinās, ka cilvēki visā pasaulē joprojām internetā varēs apmainīties ar visu informāciju, kas iegūta legāli, nepārkāpjot autortiesības un intelektuālā īpašuma tiesības," uzsver ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!