Rīgas domes Drošības un kārtības jautājumu komitejas sēdē ceturtdien atbalstīja Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) sagatavotos Rīgas sabiedriskās kārtības noteikumu grozījumus, kas paredzēs, ka nepilngadīgie sabiedriskās vietās naktīs drīkstēs atrasties tikai vecāku pavadībā.
Līdz ar izmaiņām tiks noteiktas personas, kuru pavadībā nepilngadīgas personas nakts laikā varēs atrasties publiskās vai izklaides vietās.

RPP priekšnieka vietnieks Māris Lapiņš komitejas deputātiem norādīja, ka spēkā esošā noteikumu redakcija paredz, ka nepilngadīgām personām aizliegts uzturēties publiskās un izklaides vietās bez pieaugušo pavadības. Latvijas normatīvajos aktos nav definēts jēdziens "pieaugušais", tāpēc Rīgas domes saistošajos noteikumos vārds tiks aizstāts ar vārdkopu "vecāki vai to aizstājēji".

RPP pārstāvis savu nostāju pamatoja ar to, ka saskaņā ar Latvijas likumiem tikai vecākiem vai viņu aizstājējiem ir tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un atbildēt par viņa prettiesisku rīcību.

Līdz šim praksē pašvaldības policistiem nācies pieredzēt absurdus gadījumus, kad nepilngadīgie, kas atradušies bārā un nav lietojuši alkoholiskos dzērienus, paziņojuši, ka atrodas izklaides vietā kopā ar bārmeni, līdz ar to viņus nav bijis pamata aizturēt par atrašanos ārpus mājām nakts laikā.

Rīgas domes sabiedriskās kārtības noteikumos tiks precizēts arī jēdziens "izklaides vieta", jo sabiedriskās ēdināšanas vietas, piemēram, kafejnīcas, nav pamata uzskatīt par izklaides vietām.

Par grozījumiem galīgais lēmums vēl tiks pieņemts Rīgas domes sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!