Foto: AP/Scanpix

Trešdien ASV viceprezidents Džo Baidens zvanījis Latvijas Valsts prezidentam Andrim Bērziņam un abi līderi 30 minūtes ilgā telefonsarunā apsprieduši Ukrainas krīzes risinājumus.

Abas amatpersonas izteikušas nopietnas bažas par Krievijas īstenotajiem Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpumiem. Tāpat viņi runājuši par iespējām rast miermīlīgus krīzes risinājumus, liecina ASV Prezidenta administrācijas paziņojums.

Baidens atkārtoti apliecinājis ASV līdzdalību miera un drošības nodrošināšanā Baltijas reģionā.

Sarunas gaitā tika apspriests plašs jautājumu loks saistībā ar drošības situāciju reģionā, kuru radīja krīze Ukrainā, informē Latvijas prezidenta kancelejas Preses dienests.

Baidens atsaucies uz triju Baltijas valstu prezidentu tikšanos ar ASV vadītājiem pagājušā gada augustā Vašingtonā un uzsvēris, ka kopš šī notikuma ASV attieksme pret Baltijas valstīm ir palikusi nemainīga – pilnīgs atbalsts valstu suverenitātei un teritoriālai integritātei.

Bērziņš izteica pateicību un uzsvēra, ka Latvijas sabiedrībai ASV atbalsts ir ļoti nozīmīgs. Tāpat atzīmēts arī ASV lēmums paplašināt Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu, kas ir konkrēts solis, demonstrējot sabiedroto solidaritāti, norāda Latvijas prezidenta Preses dienests.

Sarunā puses bijušas vienisprātis, ka Krievijas rīcība, pārkāpjot Ukrainas suverenitāti un mēģinot diktēt savus noteikumus citas valsts valdībai, ir nepieņemama un nekāds iegansts neattaisno iejaukšanos citas valsts iekšējās lietās.

Abas amatpersonas atzinušas, ka ASV atbalsts Eiropas vienotībai ir ārkārtīgi svarīgs faktors, lai dotu skaidru signālu par Krievijas rīcības Ukrainā nelikumību. Tāpat sarunas dalībnieki uzsvēra atbalsta nepieciešamību leģitīmajai Ukrainas valdībai un apliecināja vēlmi sadarboties ar to.

Bērziņš norādījis uz finanšu atbalsta nepieciešamību Ukrainai ekonomikas un valsts budžeta stabilizācijai un augsti novērtēja ASV rīcību, šiem mērķiem iezīmējot konkrētus līdzekļus.

Jāatgādina, ka trešdien ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels paziņoja, ka ASV palielinās militāro atbalstu Baltijas valstīm un Polijai. Pēc Baltijas valstu lūguma ASV nodrošinās sešu papildu iznīcinātāju klātbūtni patrulēšanai Baltijas valstu gaisa telpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!