Foto: LETA

Piecu gadu laikā, kopš Rīgas apgabaltiesu (RAT) vada tiesnese Sandra Strence, nevar ar pārliecību runāt, ka šīs tiesas darbs, jo īpaši tiesas reputācija, būtu uzlabojusies, lēmumu neapstiprināt Strenci par tiesas vadītāju uz otru termiņu portālam "Delfi" komentēja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA).

Savukārt pati Strence sarunā ar portālu "Delfi" trešdien sacīja, ka ir saņēmusi uzslavas par savu darbu tiesā. Taču ceturtdien ministrs portālam "Delfi" norādīja: "Strences kundze ir bijusi tiesas priekšsēdētāja jau piecus gadus, bet vēl nerodas pārliecība, ka mēs varam runāt par to ka tiesas darbs un jo īpaši tiesas reputācija, par ko vienmēr esmu iestājies, šo gadu laikā ir uzlabojusies tik nozīmīgi, ka nedomājot par izvēles iespējām, veselus desmit gadus no vietas lielākajai un nozīmīgākajai tiesu sistēmas struktūrai varam nemainīti atļauties vienu un to pašu vadītāju."

Uz RAT vadītāja krēslu kandidēja divi tiesneši - līdzšinējā vadītāja Strence un šīs tiesas tiesnesis Juris Stukāns. Slēgtā balsojumā konkursa komisija par piemērotāko priekšsēdētājas amatam izvēlējusies Strenci, taču tieslietu ministrs nolēmis viņu šajā amatā neapstiprināt un rīkot atkārtotu konkursu.

Bordāns portālam "Delfi" norādīja, ka likums par "Par tiesu varu" saka, ka apgabaltiesas priekšsēdētāju uz pieciem gadiem amatā ieceļ tieslietu ministrs. Komisijas lēmums tieslietu ministram nav saistošs, bet gan tikai rekomendējošs.

Ministrs uzsvēra, ka galvenā motivācija atkārtota konkursa rīkošanai ir aicinājums plašākam tiesnešu lokam pieteikties konkursam. "Uzskatu, ka apgabaltiesā noteikti ir vairāk par diviem tiesnešiem, kas būtu spējīgi ieņemt šo amatu un veiksmīgi vadīt lielāko Latvijas tiesu," bilst ministrs.

Strence kopš trešdienas, 17.jūlija, ir tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja.

Saeima Strenci Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas amatā iecēla 2008.gada jūlijā uz piecu gadu termiņu.

Tolaik par Strences iecelšanu šajā amatā balsoja 48 deputāti, pret bija 17, bet 25 deputāti balsojumā atturējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!