Foto: F64

Neskatoties uz to, ka slēgtā balsojumā konkursa komisija par piemērotāko Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas amatam izvēlējusies līdzšinējo šīs tiesas priekšsēdētāju Sandru Strenci, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) nolēmis viņu šajā amatā neapstiprināt un rīkot atkārtotu konkursu.

Strence sarunā ar portālu "Delfi" sacīja, ka no trešdienas tiesā strādā kā "priekšsēdētājas pienākumu izpildītāja".

Viņai esot zināms, ka konkurss, kurā uzvarējusi, tikšot rīkots atkāroti.
Oficiāli gan tiesnese vēl nekādu informāciju par šādu ministra lēmumu nav saņēmusi, viņa informēta vien mutiski.

Aizklātajā konkursa komisijas balsojumā Strence tikusi atzīta par uzvarētāju. To, ka viņa uzvarējusi, Strence uzzinājusi no pašas konkursa komisijas. Taču Bordāns esot nolēmis rīkot jaunu konkursu.
Strence nezināja teikt, kāpēc šāds lēmums pieņemts un uzsvēra, ka nevēlas atsaukties uz dzirdētām baumām. Viņa arī bilda, ka tiesas priekšsēdētāja konkurss "nav skaistumkonkurss, bet gan konkurss, kurā vērtē profesionalitāti".

Strence uzsvēra, ka viņas darbs esot uzteikts un esot atzīts, ka viņa strādājusi labi. Taču tiesu viņa turpmāk nevadīs.

Zināms, ka bez Strences uz Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja krēslu kandidējis tiesnesis Juris Stukāns.

Saeima Strenci Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas amatā iecēla 2008.gada jūlijā uz piecu gadu termiņu. Tolaik par Strences iecelšanu šajā amatā balsoja 48 deputāti, pret bija 17, bet 25 deputāti balsojumā atturējās.

Strence jau iepriekš ir paziņojusi, ka par vienu no prioritātēm uzskata tiesnešu skaita palielināšanu Rīgas apgabaltiesā. "Tas ir briesmīgi, ka cilvēki, kuri cer uz tiesisku aizstāvību, ir spiesti gaidīt vairākus gadus," iepriekš sacīja Strence.
Strence ir dzimusi 1958.gadā, 1997.gadā absolvējusi Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti un kopš 2002.gada studē doktorantūrā.

No 1989.gada līdz 1991.gadam Strence strādāja republikāniskajā apvienībā "Kompjūteru klubs" par juristi, no 1994.gada līdz 1997.gadam - individuālajā uzņēmumā "Zālītes darbnīca" un SIA "Ripo - 2", no 1996.gada līdz 1998.gadam - Rīgas Tehniskajā koledžā par tiesību zinību skolotāju.

1998.gada 16.jūnijā Saeima Strenci iecēla par Rīgas rajona tiesas tiesnesi, bet 2000.gada 25.maijā atkārtoti apstiprināja par Rīgas rajona tiesas tiesnesi. No 2003.gada 1.jūlija Strence pildīja Rīgas rajona tiesas priekšsēdētājas amata pienākumus.

Tāpat Strence, kurai pieder vairāki nekustamie īpašumi, jau ilgu laiku tiek uzskatīta par vienu no turīgākajām tiesnesēm. Viņas 2012.gada valsts amatpersonas deklarācija liecina, ka par īpašuma pārdošanu viņa saņēmusi 47000 eiro, bet Tiesu administrācijas maksātā alga bijusi 24 460 lati. Viņai pieder zemnieku saimniecība "Asni", kā arī lietošanā ir trīs viņas dēliem piederošās "Mercedes" markas automašīnas un viens "Bombardier" markas auto. Strencei pieder "Bombardier" markas auto.

Kā parādsaistības deklarēti 182 257Šveices franki, bet aizdevumos izsniegti 422 441 eiro un 219 888 lati.

AS "PrivatBank" uzkrāti 1000 eiro, "Citadele Asset Management" - 26 681 eiro un 303779 eiro - "M2M Asset Management".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!