Foto: morgueFile
Pēc šonedēļ medijos izskanējušās informācijas par nelikumīgu doktora grādu piešķiršanu Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā (RPIVA), šajā augstskolā sākta dienesta pārbaude un no amata atstādināta “augsta augstskolas amatpersona, kura augstskolā bija atbildīga par doktorantūru, kā arī zinātnisko darbību”, portālu “Delfi” informēja RPIVA Sabiedrisko attiecību un informācijas daļas vadītāja Ligita Āzena.

Saskaņā ar normatīviem augstskolās par šiem jautājumiem atbild prorektors. RPIVA ir divi prorektori - zinātņu prorektore un pedagoģijas promocijas padomes priekšsēdētāja ir Māra Marnauza un studiju prorektore Rita Spalva. RPIVA portālam "Delfi" atteicās atklāt atstādinātās amatpersonas vārdu.

Promocijas padomē bez Marnauzas darbojās arī viņas vietniece Anita Petere, zinātniskā sekretāre Elita Volāne, kā arī Zenta Anspoka, Inese Jurgena un Rita Spalva.

Kā informē RPIVA, akadēmijas rektore Dace Markus un augstskolas vadība ir maldināti par promocijas tiesību deleģējuma esību ārējos normatīvajos aktos, tāpēc sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu maldināšanas iemeslus un noteiktu, vai nepieciešama amatpersonu sodīšana.

Pēc Markus iniciatīvas šobrīd ir novērsta normatīvajiem aktiem neatbilstošas situācijas turpināšanās, atzīstot par spēkā neesošu promocijas - doktora grāda piešķiršanas, padomi, kā arī atstādinot no darba akadēmijā augstu augstskolas amatpersonu, kura augstskolā bija atbildīga par doktorantūru, kā arī zinātnisko darbību.

Lai novērstu šādu gadījumu atkārtošanos, akadēmija vērsīsies pie Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, lai lūgtu normatīvajos aktos uzlabot promocijas deleģēšanas procedūru.

Jau vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) ir uzdevis pārbaudīt doktora zinātnisko grādu piešķiršanu RPIVA. Ministrija konstatējusi vismaz astoņus gadījumus, kad RPIVA ir piešķīrusi doktora zinātnisko grādu. Šobrīd Latvijā piešķirt doktora zinātniskos grādus piešķirtas 13 augstākās izglītības iestādēm, RPIVA šajā sarakstā nav iekļauta

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!