Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) nolēmusi neiesniegt tālākai virzīšanai Eiropas pilsoņu iniciatīvas (ECI) tiesību aktu projektu "Viens no mums", kas aicināja pārtraukt tādu projektu finansēšanu, kuru rezultātā tiek iznīcināti cilvēku embriji, liecina EK paziņojums.

Pēc tikšanās ar iniciatīvas organizatoriem un iepazīšanās ar viņu pieprasījumu EK ir nolēmusi neiesniegt tiesību akta projektu, jo dalībvalstis un Eiropas Parlaments (EP) ir gluži nesen apspriedušies un pieņēmuši lēmumu par Eiropas Savienības (ES) politiku šajā jomā. Turklāt EK secinājusi, ka pašreizējā finansējuma sistēma, par kuru nesen diskutēja un vienojās ES dalībvalstis un EP, ir pareiza.

Iniciatīva "Viens no mums" aicināja ES pārtraukt tādu darbību finansēšanu, kuru rezultātā tiek iznīcināti cilvēka embriji, jo īpaši tādās jomās kā pētniecība, izstrāde un veselības aizsardzība. Pēc iniciatīvas reģistrēšanas rīkotāji savāca vairāk parakstu nekā obligātais miljons parakstu vismaz septiņās ES dalībvalstīs.

"Esam rūpīgi pievērsušies šai Eiropas pilsoņu iniciatīvai, tomēr dalībvalstis un EP ir vienojušies turpināt pētījumu finansēšanu šajā jomā, un tas nav bez pamata. Embriju cilmes šūnas ir unikālas, tām ir potenciāls kļūt par metodi, kas izglābj dzīvības. Jau notiek klīniskie pētījumi, un EK arī turpmāk piemēros stingros ētikas noteikumus un ierobežojumus, kas noteikti ES finansētiem pētījumiem, tostarp arī noteikumu, ka mēs nefinansēsim embriju iznīcināšanu," sacīja ES pētniecības, inovācijas un zinātnes komisāre Moire Gēgena-Kvinna.

Savukārt par attīstību atbildīgais ES komisārs Andris Piebalgs norādīja, ka grūtniecības un ar dzemdībām saistītu komplikāciju dēļ joprojām mirst pārāk daudz sieviešu. "Tāpēc starptautiskā sabiedrība ir Tūkstošgades attīstības mērķos iekļāvusi arī mērķi samazināt mātes mirstību un panākt, ka reproduktīvās veselības aprūpes pakalpojumi ir pieejami visiem. ES dalībvalstis un citi starptautiski līdzekļu devēji aktīvi strādā, lai to panāktu, un vispār ir noteikuši veselību un veselības aprūpes pieejamību par vienu no prioritātēm. Mums ir šai jomai paredzētas attīstības programmas, kuru mērķis ir paplašināt efektīvu ģimenes plānošanas pakalpojumu pieejamību, tādējādi izvairoties no vajadzības veikt abortus," sacīja Piebalgs.

Visiem pētījumiem, kuros izmanto cilvēka embrija cilmes šūnas, EK piemēro detalizētu "trīskāršas atslēgas" sistēmu, kura, kā EK uzskata, pilnībā atbilst ES līgumiem un ES Pamattiesību hartai. Minēto sistēmu jau lietoja, īstenojot iepriekšējo ES pētniecības programmu, un tai, 2013.gadā pieņemot ar programmu "Apvārsnis 2020" saistītos tiesību aktus, ir piekritušas gan ES dalībvalstis, gan EP.

EK gan norādījusi, ka nav īpaši pievērsusies tādu pētījumu finansēšanai, kuros izmanto cilvēka embriju cilmes šūnas, toties finansē pētījumus, kā ārstēt slimības vai novērst veselības aprūpes problēmas, piemēram, Parkinsona slimības, Hantingtona slimības un diabēta terapijas pētījumus. Tajos var izmantot cilvēka embriju cilmes šūnas, ja tas paredzēts vislabākajos projektu priekšlikumos.

No 2007.gada līdz 2013.gadam veselības jomā ES ir finansējusi 27 tādus sadarbības projektus, kuros izmanto cilvēka embrija cilmes šūnas, no ES budžeta atvēlot 156,7 miljonus eiro. Savukārt tajā pašā periodā kopējais investīciju apjoms veselības pētniecībai bija apmēram 6 miljardi eiro.

Eiropas pilsoņu iniciatīva, kas ir pilsoņu rīcībā esošs līdzeklis darba kārtības noteikšanai, tika ieviesta 2012.gada aprīlī. Ar Eiropas pilsoņu iniciatīvas palīdzību viens miljons iedzīvotāju no vismaz ceturtās daļas ES dalībvalstu var aicināt EK rīkoties tajās jomās, kuras ietilpst tās kompetencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!