Foto: LETA
Piektdien atklāja Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) Biofarmācijas centra atklāšanas pasākums, portālu "Delfi" informēja Latvijas Organiskās sintēzes institūta pārstāve Elīna Erdmane.

Jaunuzceltais centrs ir nacionālas nozīmes zinātniskās infrastruktūras objekts, kas uzcelts, piesaistot ES Struktūrfondu finansējumu, projekta "Farmācijas un biomedicīnas Valsts nozīmes pētniecības centra zinātniskās infrastruktūras attīstība" ietvaros, informēja Erdmane.

Latvijas Organiskās sintēzes institūta Biofarmācijas centra atklāšanā piedalījās arī Saeimas priekšsēdētaja Ināra Mūrniece, portālu "Delfi" informēja Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja
Preses dienesta pārstāvji. Viņa kopā ar citiem lūgtajiem visiem pārgrieza simbolisko lentu, oficiāli iezīmējot centra darbības sākumu.

Jaunuzceltais Biofarmācijas centrs Latvijai dos vēl nebijušas iespējas jaunu zāļu atklāšanā un tālākā zinātnes attīstībā. Organiskās sintēzes institūta zinātniskie sasniegumi un attīstības vēriens izraisa patiesu apbrīnu, un par to paldies institūta direktoram Osvaldam Pugovičam, Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Ivaram Kalviņam un visiem zinātniekiem, kas šeit strādā, teica Saeimas priekšsēdētāja.

Mūrniece apskatīja Biofarmācijas centra laboratorijas un darba telpas un pārliecinājās, ka zinātnieku darbam sarūpēta vismūsdienīgākā aparatūra un radīti visi apstākļi sekmīgam darbam. Viņa arī izteica apbrīnu un cieņu zinātnieku neatlaidībai un mērķtiecībai, ejot arvien jaunus ceļus dažādu zāļu un preparātu izstrādē, kas ir tik nepieciešami medicīnā.

Šim darbam piemīt vislielākā vērtība, jo tas tiek darīts sabiedrības labā, uzsvēra Mūrniece.

Pētnieciskās laboratorijas izvietotas trīs stāvos, kopā 1826 kvadrātmetri, un ir paredzētas visaugstākā līmeņa pētījumu veikšanai farmakoloģijā un medicīnas ķīmijā. Centra izveidošana Latvijas zinātniekiem dos vēl nebijušas jaunu zāļu atklāšanas un attīstības iespējas, portālam "Delfi" sacīja Erdmane.

Viņa informēja, ka jaunā centra pirmajos divos stāvos OSI zinātnieki varēs veikt visaugstākā līmeņa preklīniskos pētījumus, pētot jaunu zāļu kandidātvielu darbības mehānismus, un iesaistīties starptautiskos pētnieciskajos projektos, kā arī sadarboties ar farmācijas nozares komersantiem. Plānots, ka nākotnē Biofarmācijas centrā būs iespējams pārbaudīt jaunu vielu toksicitāti un iegūt farmakokinētiskos datus labas laboratorijas prakses (GLP) apstākļos.

Ēkas 3. stāvā iekārtotas 24 darba vietas organiskās ķīmijas speciālistiem, tādējādi paplašinot jaunu zāļu kandidātvielu sintēzes un iegūšanas tehnoloģiju izpētes iespējas Latvijas Organiskās sintēzes institūtā.

Biofarmācijas centra izveidē kopumā ieguldīti 5,3 miljoni eiro, no tiem 4,5 miljoni eiro ir ERAF ieguldījums, 644 tūkstošus eiro investē Latvijas Organiskās sintēzes institūts un 167 tūkstošus nodrošina valsts budžets.

Erdmane pauda, ka jaunās ēkas tehnisko projektu izstrādāja SIA "Ozola & Bula, arhitektu birojs", būvdarbus veica būvkompānija SIA "Velve" un būvuzraudzību nodrošināja SIA "Būves un būvsistēmas".

Latvijas Organiskās sintēzes institūts ir lielākais jaunu medikamentu izstrādes un pētniecības centrs Baltijas valstīs. Savas pastāvēšanas laikā OSI ir radītas 18 oriģinālas zāļu vielas, piemēram, pretvēža preparātus ftorafūru un belinostatu, kā arī kardioprotektīvo preparātu mildronātu un daudzus desmitus oriģinālu zāļu vielu iegūšanas tehnoloģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!