Foto: Valsts policija

Trešdien Ventspilī veiksmīgi noritējušas mācības, kurās piedalījās deviņu Eiropas valstu, arī Latvijas, atbildīgie dienesti un viņu pienākums bija atbrīvot sagrābtu ķīlnieku, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava.

Eiropas Komisijas organizētajās pretterorisma mācībās tika izspēlēti dažādi sarežģīti scenāriji ar ķīlnieku krīzēm un viņu atbrīvošanu. Latvija bija viena no mācību organizētājām un ķīlnieku krīze pēc mācību plāna risinājās Ventspilī, atklātā jūrā uz kāda kravas kuģa.

Pildava norāda, ka Latvija ir viena no ES dalībvalstu policiju pretterorismu vienību tīkla "Atlas Network" deviņām pārstāvēm, kuras uzdevums bija organizēt šāda līmeņa mācības. Vienlaikus tās notika arī Norvēģijā, Īrijā, Portugālē, Francijā, Maltā, Austrijā, Slovākijā un Rumānijā, kur ķīlnieku krīzes tika izspēlētas gan sabiedriskajā transportā, gan publiskajās ēkās. Latvijas policijai, organizējot šīs mācības, izlozē krita viens no lielākajiem izaicinājumiem – ķīlnieku sagrābšana uz kravas kuģa atklātā jūrā. Par mācību vietu tika izvēlēta Ventspils, jo tur ir šim mērķim vispiemērotākā infrastruktūra – osta, lidosta un iespēja drošības nolūkos uz mācību laiku šos stratēģiskos objektus pilnībā slēgt civilajai satiksmei, skaidro policijā.

Ventspilī kopīgi strādāja gan šī posma organizētāji – Latvijas policijas pretterorisma vienība OMEGA, gan Lietuvas specvienība ARAS, Polijas BOA un Igaunijas KOMAMANDO K.

Mācību scenārijs noteica, ka policisti ap pulksten 10 no rīta uzzināja, ka piekrastē teroristi sagrābuši kādu kravas kuģi. Nekavējoties tika uzsāktas visas nepieciešamās darbības, lai šo ķīlnieku krīzi atrisināt. Tika iesaistīta gan Latvijas robežsardze ar kuģiem, gan NBS gaisa spēkiem, piesaistīti arī helikopteri un pretterorisma vienības no kaimiņvalstīm. Ar teroristiem uzsāktas pārrunas, bet komandpunktā visu iesaistīto pretterorisma vienību komandieri strādāja pie atbrīvošanas operācijas plāna un situācijas koordinēšanas, mācību gaitu atstāsta Pildava.

Mācību laikā laika apstākļi Ventspilī bija ļoti sarežģīti – rīta pusē bija ļoti bieza migla, bet jūrā stiprs vējš brāzmās līdz 17 metriem sekundē un viļņi līdz diviem metriem. Laika apstākļu dēļ sākotnēji bija pat liegums gaisā pacelties helikopteriem un kuģiem izbraukt no ostas, stāsta Pildava. Tomēr pēcpusdienā laiks noskaidrojās un ķīlnieku atbrīvošanas operācija noritēja pēc kopīgi izstrādātā plāna. Kravas kuģa "šturmēšana" notika vienlaikus gan no gaisa ar sešiem helikopteriem, no kuriem vienību kaujinieki nolaidās uz kuģa, gan arī no abordāžas laivām, kas, neskatoties uz lielajiem viļņiem, no jūras ieņēma vairāk kā piecus metrus augsto kravas kuģi. "Šajos ekstremālajos apstākļos, strādājot vienotā komandā, visu valstu pretterorisma vienības demonstrēja izcilu sagatavotību un profesionālismu, kā arī spēju vadīt un reaģēt ļoti sarežģītos apstākļos," priecājas policijā.

"Viens no mācību izaicinājumiem bija vairāku valstu vienībām strādāt kā vienai, saskaņotai komandai un vienotā sakaru sistēmā. Katrai vienībai ir mazliet atšķirīga taktika un tehnika, veicot uzdevumus, arī ekipējums atšķiras, tādēļ pirms ķīlnieku atbrīvošanas operācijas treniņos tika demonstrētas katras vienības iemaņas un prakse, lai izstrādātu kopīgo tehniku un taktiku plānotajai atbrīvošanas operācijai. Pieredzes apmaiņa un kopīgs darbs reālos apstākļos ir nenovērtējams ieguvums visām vienībām, kas piedalījās mācībās," atzīst Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Bez jau pieminētajām kaimiņvalstu pretterorisma vienībām mācībās piedalījās arī Valsts robežsardze ar trīs kuģiem un trīs helikopteriem, tāpat arī NBS Gaisa spēki ar savu helikopteru un Drošības policijas Pretterorisma centra pārstāvji. Arī lietuviešu un igauņu vienības bija ieradušās ar saviem gaisa kuģiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!