Foto: Shutterstock

Piecās Latvijas pilsētās jau mēnesi darbojas īpaši izveidoti informācijas centri imigrantiem, un pa šo laiku tajos bezmaksas konsultācijas saņēmuši apmēram 100 cilvēku no 20 valstīm, sestdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Bezmaksas konsultācijas trešo valstu pilsoņiem Rīgā tika nodrošinātas jau iepriekš citu projektu ietvaros, bet reģionos - Cēsīs, Liepājā, Jelgavā un Daugavpilī - šādi informācijas centri ir jaunums. Par to darbību atbildīgā biedrība "Patvērums „Drošā māja"" norāda, ka visbiežāk tiek konsultēti cilvēki no Ukrainas, Krievijas, Irākas, Sīrijas un Afganistānas, daudzi vēršas arī atkārtoti.

"Liela daļa jautājumu ir par termiņuzturēšanās atļaujām šeit, ir jautājumi par biznesa sākšanu, par bērnu iekārtošanu skolās, bērnudārzos un, protams, veselības pieejamība. Šī mēneša ietvaros ir izmantotas gan arābu, gan kurdu, gan darī valodas, bet faktiski mums ir līgumi noslēgti ar 15 tulkiem un pieejamas gandrīz desmit valodas," stāstīja biedrības vadītāja Sandra Zalcmane.

Tiesa, paši centri reģionos nav nemaz tik viegli atrodami, liecina Cēsu piemērs. Biedrības mājaslapā internetā minēts, ka konsultācijas Rīgā un reģionos pieejamas gan klātienē, gan arī pa telefonu un elektroniski, tomēr, lai norādītajā adresē atrastu Vidzemes reģionālo informācijas centru, kas atrodas Cēsīs, nākas aptaujāt vairākus vietējos, jo ēkas ārpusē par to nav nekādas norādes.

Tā kā katrā no reģionu centriem darbojas tikai viens cilvēks, kurš bieži vien imigrantus konsultē izbraukumos vai attālināti, tad uz vietas viņš ir sasniedzams tikai dažas reizes nedēļā. Turklāt informācija ir pieejama tikai latviešu valodā.

Biedrībā skaidro, ka nereti trešo valstu pilsoņi, kas nāk uz konsultācijām, ir precējušies ar latviešiem, vai viņu radinieki dzīvo Latvijā, tāpēc informāciju norādīt svešvalodā neesot vajadzīgs, turklāt tas arī būtu pretrunā valsts valodas likumiem.

"Es pieļauju, ka šobrīd nav nepieciešamības tā ļoti norādīt, kur viņš divas stundas Cēsīs tajā vienā no vietām var saņemt šo atbalstu," uzskata Zalcmane.

Konsultācijas saņēmusī kara bēgle no Ukrainas Inna, kas Latvijā kopā ar līgavaini ieradās 2014.gada sākumā, raidījumam atzīst, ka ļoti palīdzēja jurista konsultācijas, lai noformētu pilnvaras, līgumus, darba attiecības. Pēc viņas teiktā, likumi ārzemniekiem ne vienmēr ir saprotami un skaidri. Jaunā sieviete jau ir atradusi darbu konditorejā un arī apguvusi valodu, tomēr kameras priekšā kautrējas runāt latviski.

Šis projekts turpināsies līdz nākamā gada beigām, un kopumā konsultāciju centru darbībai atvēlēts apmēram miljons eiro no Eiropas Savienības un valsts budžeta līdzekļiem. Biedrība "Patvērums "Drošā māja"" uzsver, ka trešo valstu pilsoņi nekādu naudu tiešā veidā nesaņem, bet par to tiek algoti speciālisti, kas viņiem sniedz bezmaksas konsultācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!