Foto: DELFI

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmums uz trīs mēnešiem liegt TV kanāla "Rossija RTR" retranslāciju Latvijā ir bīstams demokrātiskumam valstī, jo turpmāk tas varētu tikt izmantots par precedentu citu sabiedrības daļu vai amatpersonu netīkamo viedokļu publicēšanas ierobežošanai, kas savukārt nozīmē vārda brīvības ierobežošanu.

Šādu viedokli medijiem un iesniegumā tiesībsargam pauž Ēriks Blūms, kurš sevi raksturo kā Kanādā dzimušu Latvijas pilsoni, kurš Latvijā dzīvo kopš 1992.gada.

Viņš uzsver, ka iesniegums nav sagatavots ar mērķi aizstāvēt "Rossija RTR" šajā kanālā paustos viedokļus. Viņš atzīst, ka likums atsevišķos gadījumos pieļauj vārda brīvības ierobežošanu, tomēr šie gadījumi ir skaidri definēti. Tāpat lēmums nedrīkst būt pamatots ar subjektīviem vērtējumiem, jo tā tiktu ierobežots mazākuma, bet ne vairākuma vai lēmuma pieņēmēja viedoklis, skaidro Blūms.

"Savā lēmumā NEPLP atsaucas uz Elektronisko plašsaziņas likuma 26.panta 3.un 4.daļām, tomēr nekur lēmumā nav pierādījumi par to, ka "Rossija RTR" būtu pārkāpusi minēto pantu nosacījumus. Lēmumā gandrīz bez izņēmuma figurē tikai subjektīvi pārmetumi par propagandu un tendenciozitāti. Tomēr šādi vērtējumi vienmēr būs subjektīvi, jo tas, ko viens uzskata par propagandu, cits uzskata par viedokli, bet trešais - par patiesību," viņš argumentē.

Iesniedzējs arī uzsver: "Tā kā "Rossija RTR" neskatos un krievu valodā nerunāju, un pat nevarētu to skatīties, neapgalvoju, ka RTR darbībā, iespējams, nevarētu būt pārkāpumi, kuru dēļ būtu pamats pat ierobežot tā retranslāciju, taču tādā gadījumā tas jādara juridiski korekti un, ievērojot augstākos iespējamos standartus, nevis pēc principa, "ir cilvēks, pantu piemeklēsim" jeb šajā gadījumā - "ir raidorganizācija, pantu piemeklēsim"."

Blūms lūdz tiesībsargu izvērtēt to, vai ar NEPLP lēmumu netiek pārkāptas Latvijas un Eiropas Savienības garantētās iedzīvotāju tiesības, īpaši tādas, kuras nepieciešamas demokrātiskas sabiedrības funkcionēšanai, kā arī to, vai šis lēmums nav pieņemts, pārkāpjot Latvijas vai saistošus Eiropas Savienības tiesību aktus.

Blūms informē, ka savas darba gaitas Latvijā sācis Ārlietu ministrijā; Latvijas Bankā viņš vadījis un izveidojis Ārvalstu valūtas pārvaldi, kā arī bijis centrālās bankas valdes loceklis. Viņš vadījis arī VAS "Laukkredīts", bet kopš 1995.gada strādā privātajā sektorā.

"Esmu precēts trīs bērnu tēvs. Bērni arī ir galvenais iemesls, kāpēc es rosinu pārbaudīt šo lietu, lai mani bērni un viņu bērni arī dzīvotu demokrātiskā valstī pilnā šī vārda nozīmē," lūguma nosūtīšanas iemeslus skaidro Blūms.

Jau vēstīts, ka NEPLP pieņēmusi lēmumu uz trim mēnešiem ierobežot TV kanāla "Rossija RTR" retranslāciju Latvijā.

NEPLP izplatītajā paziņojumā norādīts, ka, "izskatot administratīvo lietu par iespējamo Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumu Latvijas teritorijā retranslētās programmas "Rossija RTR" saturā, NEPLP pieņēmusi vienbalsīgu lēmumu aizliegt retranslēt programmu "Rossija RTR" Latvijas teritorijā trīs mēnešus no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas".

"Pārbaudot "Rossija RTR" ierakstus no 2014.gada 2.marta līdz 17.martam, NEPLP konstatēja, ka programmas ziņu un citos raidījumos ir ietverta informācija, kas pārkāpj Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu."

Šāda informācija programmā "Rossija RTR" tikusi atspoguļota regulāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!