Foto: LETA
Pēc pārmetumiem par augstākās izglītības reformu plāna neesamību izglītības un zinātnes ministrs tādu sagatavos.

Pēc Ķīļa vārdiem, "ministrija strādā pie plāna birokrātiskās versijas", kas tiks apstiprināta tuvākajā laikā.

Ministra padomnieks Reinis Tukišs informēja, ka Izglītības un zinātnes ministrija nepiekrīt, ka reformas nav bijušas skaidri izklāstītas un uzliktas uz papīra, jo iecerētās izmaiņas atspoguļoja ministrijas iepriekš sagatavotā prezentācija.

Tukišs pastāstīja, ka pirms vairāk nekā diviem mēnešiem, atsaucoties uz spēkā esošiem plānošanas dokumentiem ‒ valdības deklarāciju, valdības rīcības plānu, informatīvo ziņojumu "Par nepieciešamajām strukturālajām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē Latvijas starptautiskās konkurētspējas paaugstināšanai" ‒, Izglītības un zinātnes ministrija sagatavoja prezentāciju, kurā atspoguļots reformu plāns augstākajā izglītībā.

Septembrī šis plāns tika prezentēts Valsts prezidentam, koalīcijas Saeimas frakcijām, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, darba devēju un augstskolu pārstāvjiem. Pie vairākiem šā plāna punktiem ritot aktīvs darbs – ministrija ir izstrādājusi un valdībā apstiprinājusi grozījumus studiju virzienu akreditācijas kārtībā, izstrādāti un koalīcijas partneriem iesniegti vērtēšanai grozījumi Augstskolu un Izglītības likumā. Tie paredz plašāku Eiropas Savienības valstu valodu lietojumu un augstskolu pārvaldības maiņu.

"Tomēr publiskajā komunikācijā vairākkārt izskanējis viedoklis, ka Izglītības un zinātnes ministrijai nav reformu plāna reformām augstākajā izglītībā. Lai ļautu pārliecināties par pretējo, ministrs Roberts Ķīlis 20 minūšu prezentācijā iespējami kodolīgi vēlreiz izstāsta iecerēto reformu plānu. Vienlaikus ministrija strādā pie šā paša pasākumu plāna "birokrātiskas versijas", kas tiks apstiprināta tuvākajā laikā," klāstīja Tukišs.

Ministra prezentācija atrodama adresē "http://youtu.be/Lh6ySXwiaS0".

"Pēdējā laikā ir uzvirmojušas diskusijas par augstākās izglītības attīstību Latvijā. Vēlos iepazīstināt ar plānu, atbilstoši kuram Izglītības un zinātnes ministrija pašlaik rīkojas (..). Plāna stūrakmens ir mērķis, kas raksturo, kādu augstākās izglītības sistēmu mēs vēlamies redzēt nākotnē," prezentācijā saka Ķīlis.

Viņš min, ka tā ir kvalitatīva, savienota ar augstas raudzes zinātni, augstskolas ir efektīvi pārvaldītas iestādes, kā arī augstākā izglītība ir konsolidēta, nevis sadalīta pa dažādām vienībām, kā tas ir pašlaik. "Četri mērķi, ko var īstenot ar plānā paredzētajiem pasākumiem," uzsver Ķīlis.

Rādītāji, ka mērķis ir sasniegts, būtu augstskolu un zinātnes institūtu reitings pasaulē, finansējuma apmērs augstākajai izglītībai, kā arī smadzeņu aizplūšanas apturēšana un parādīt investoriem, ka Latvijā notiek progresīvas pārmaiņas.

"Mums ir svarīgi, ka vismaz viena ir Eiropas pirmajās simtniekā pēc astoņiem gadiem 2020.gadā un vismaz divas trīs ir pasaules piecsimtniekā. Tas rādītu, ka esam sasnieguši atzīstamus rezultātus," uzskata ministrs.

Jau ziņots, ka Ķīlis uzskata, ka Latvijas izglītības sistēma ir jāreformē, bet no nozares viņš ir saņēmis pārmetumus, ka reformas nav skaidri izklāstītas un visiem saprotamas. Īpaši saasinājušās attiecības starp ministru un augstākās izglītības nozari, kādēļ pieprasīta arī Ķīļa demisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!