Foto: LETA

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš neredz iemeslu, kāpēc VL-TB/LNNK ministriem neatbalstīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka vērtēšanas komisijas izveidi. Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis šajā jautājumā ir skeptisks.

Abi politiskie spēki par šo jautājumu nav pieņēmuši oficiālu lēmumu. Bērziņš norādīja, ka nacionālā apvienība arī neplāno par to īpaši lemt un tās deleģētie ministri vislabāk zinās situāciju un spēs pieņemt atbilstošu lēmumu. VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs neredz iemeslu neatbalstīt Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) rosinājumu veidot komisiju, ja par labu tās izveidošanai tiek pausts argumentēts viedoklis.

ZZS par šo jautājumu varētu spriest pirmdien, pieļāva politiskā spēka valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis. Brigmanis norāda, ka viņš nevar runāt ministru vietā, taču diez vai ZZS pārstāvji valdībā atbalstīs komisijas veidošanu. Situācijā, kad ir radušies jautājumi par vienas tiesībsargājošās institūcijas - Satversmes aizsardzības biroja - darbību, nepiešķirot pielaidi valsts noslēpumam tieslietu ministrei Baibai Brokai (VL-TB/LNNK), nebūtu pareizi raisīt aizdomu ēnu par "Vienotības" vēlmi KNAB vadītāja amatā iecelt sev tīkamu cilvēku, norādīja politiķis.

Brigmanis skaidroja, ka, ja viņam būtu jābalso, deputāts būtu pret šādas komisijas veidošanu. Politiķis uzskata, ka šis jautājums jāatstāj jaunās, 12.Saeimas sasaukuma un tā apstiprinātās jaunās valdības rokās. ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs norāda, ka nesen jau Streļčenoka darbu ir vērtējusi cita komisija. Jāņem vērā, ka komisijas veidošana pret KNAB vadītāju varētu arī tikt traktēta kā mēģinājums panākt, lai kādas partijas saņemtā finansējuma pārbaudes notiek maigāk un kādu citu politisko spēku pārbauda stingrāk.

Kā ziņots, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers esot paudis gatavību vadīt komisiju, kas izvērtēs KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka atbilstību ieņemamam amatam. To trešdien telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" teica Straujuma.

Komisijā darbošoties Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks, Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Maizītis, Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs Valdis Zatlers (RP) un kāds no ministriem.

Par komisijas izveidi vēl būs jālemj valdībai, piebilda Ministru prezidente.

Straujuma piebilda, ka, viņasprāt, nākamajai Saeimai būtu jāizvērtē, kas uzraudzīs KNAB. Šobrīd, kad KNAB ir pakļauts Ministru prezidentam, jebkura interese par biroja darbu, piemēram, par komandējumu lietderību, tiek tulkota kā politisks spiediens. Straujuma uzskata, ka KNAB būtu jābūt kādas parlamenta komisijas vai Ģenerālprokurora pārraudzībā.

Kā ziņots, Straujuma iepriekš paziņoja, ka piedāvās valdībai lemt par izvērtēšanas komisijas izveidošanu. Pamats komisijas izveidošanai un Streļčenoka vērtēšanai esot vispārējie vadības principi - viņa atbilstība ieņemamam amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!