Foto: LETA
Sarunās par plašas koalīcijas modeli, kurā darbotos četri no pieciem 11.Saeimā ievēlētājiem spēkiem, vienošanās nav panākta, tāpēc tagad "Vienotība" un Zatlera reformu parija (ZRP) sāks sarunas par iespēju izveidot trīs partiju koalīciju, pēc abu partiju tikšanās piektdien žurnālistiem sacīja pašreizējais premjers Valdis Dombrovskis (V).

Trešā partnera meklēšanu gan ZRP un "Vienotība" sāka jau pirmajās dienās pēc 11.Saeimas vēlēšanām, tomēr vienošanos nepanāca, un vēlāk katrai partijai izveidojas atšķirīgais viedoklis par trešo partneri – ZRP uzskatīja, ka jāveido koalīcija ar SC, bet "Vienotības" valde pārliecināta, ka koalīcijā jāaicina Nacionālā apvienība. Redzot, ka sarunas nonāk strupceļā, "Vienotība" piedāvāja plašāku "saliedētības koalīciju" no visām četrām parijām, tomēr "Saskaņas centrs" (SC) un VL-TB/LNNK pozīcijas sarunās izslēdza šāda modeļa iespēju. Tagad ZRP un "Vienotība" atgriezās pie trešā partnera meklējuma.

Vairāki koalīcijas veidošanā iesaistītie politiķi atzīst ir izveidojusies pata situācija, tāpēc pieļauj, ka līdz pirmdienai, kad Valsts prezidents Andris Bērziņš sagaida no partijām vienošanos par koalīciju, to atrisināt nevarēs, un sava loma būs jāspēlē Rīgas pilij.

Dombrovskis norādīja, ka nespēja izveidot plašu koalīciju esot "sliktā ziņa", tomēr labā ziņa esot tā, ka visām četrām partijām, arī Nacionālajai apvienībai VL-TB/LNNK un "Saskaņas centram" izdevies vienoties par "Vienotības" un ZRP izstrādāto dokumentu un vērtību sadaļu, kas ir būtisks solis sabiedrības saliedētībai.

Piektdien sākās ekspertu darba grupu tikšanās pēc formulas "2+1": ZRP, piedaloties arī "Vienotības" pārstāvjiem, teikas ar Nacionālo apvienību. Pirmdien pēc šo ekspertu grupu darba beigām "Vienotība" un ZRP atgriezīsies pie sarunas par trešo koalīcijas partneri, sacīja Dombrovskis.

Gan ZRP vadītājs, eksprezidents Valdis Zatlers, gan valdes loceklis Edmunds Sprūdžs pauda nožēlu, ka ekspertu sarunas ar Nacionālo apvienību sākās tikai tagad, lai gan to varēja izdarīt jau pirms dažām nedēļām.

Sprūdžs solīja, ka "mēs pieliksim visus resursus, lai darbs ietu uz priekšu ātri", tāpēc viena tikšanās paredzēta jau piektdien pēcpusdiena, savukārt pirmdien tādas paredzētas divas. Tomēr ZRP pārstāvji uzsvēra, ka ar SC partija jau visu izrunājusi divpusējās ekspertu grupās, kurās "Vienotība" gan nepiedalījās.

Zatlers gan vairākkārt uzsvēra, ka jāsagaida, kad darba grupas beigs darbu, un tikai tad varēs runāt par to, kuras trīs partijas strādās koalīcijā. Viņš atteicās konkrēti atbildēt, vai ZRP tomēr varētu piekrist koalīcijai, uz kuras joprojām uzstāj "Vienotība" – ka abām partijām pievienotos VL-TB/LNNK. Līdz ar to ZRP nepiekrita pieļāvumiem, ka SC no koalīcijas veidošanas ir izstumta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!